Çorum, 1990’lı yıllardan beri “havaalanı” bekliyor. Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılmasına da, “kısa vadeli” bir çözüm olarak Çorumlular öncülük etmişti. Ama Çorumlular, orta vadede kendi havaalanlarını istemekten hiç vazgeçmediler. Yarım kalmış havaalanı inşaatının tamamlanması yönünde, yakın zamanda da ciddi girişimler yaşandı.
Ne var ki, Türkiye’nin dört bir yanına bol keseden “havaalanı” projeleri dağıtılırken, Çorum söz konusu olunca, “Merzifon var” ya da “kriterler söz konusu” denilmeye başlandı. Sanki başka iller için kriterler geçerli değilmiş gibi…Ayrıca, “havaaalanı”nın asla alternatifi olmadığı halde “hızlı tren” projesi öne sürüldü.
Böyle bir ortamda, geçtiğimiz Haziran ayında Çorum’u ziyaret eden Maliye Bakanı Naci Ağbal’a, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından , üzerinde “Dünyanın merkezi Çorum” yazan bir uçak maketi armağan edildi. Külcü, Bakan’a Çorum’un havaalanı talebini anlatarak desteğini istedi. Bakan Ağbal da, bu konuda elinden geleni yapma sözü verdi.
Çorum, 250 bini geçmiş kent nüfusuyla, sanayileşme hamlesini sürdüren dinamik yapısıyla, insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması “Kadeş”in taraflarından Hititler’in başkenti olarak “Barış Kenti” unvanı hak edişiyle ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “Uluslararası Barış Çalıştayı”nı himayesine alma jestiyle; büyümeye aday, geleceği parlak bir il.
Başta Başkan Külcü olmak üzere Çorumlular da, Çorum’un “büyükşehir” statüsünü kazanmasını, “barış, kültür, sanat, turizm, sanayi, eğitim ve sağlık kenti” olarak varlığını kanıtlamasını arzu ediyorlar. Bunun koşullarından biri, Çorum’un hava ulaşımı imkânına sahip olması. Sık sık ulaşıma kapanan “geçici” nitelikteki askeri pistle bunun gerçekleşemeyeceği açık.
Çorumlular, yılların beklentisi olan “havaalanı” konusunda, hemşehrileri Naci Ağbal’a güveniyorlar. Şunu biliyorlar ki, Maliye Bakanı Ağbal, Çorumluların bu konudaki haklılıklarını izah ettiği takdirde, ilgili Bakanlık’tan da, Bakanlar Kurulu’ndan da gerekli karar çıkacaktır. O yüzden, Çorumluların gözü-kulağı, bugün Çorum’a gelecek olan Maliye Bakanı Ağbal’ın bu konuda vereceği müjdede, en azından konuyu gündemine alma yönündeki kesin sözünde olacak.
(Mehmet YOLYAPAR)
Editör: TE Bilisim