Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen toplantıda Rektör Alkan, ‘İllerin Gelişiminde Üniversitelerin Rolü ve Önemi’ konulu bir sohbette bulundu. Çok sayıda eğitimci, yazar ve akademisyenin katıldığı etkinlikte Prof. Dr. Alkan, Hitit Üniversitesi’nin kuruluş aşamasından günümüze kadar olan dönemi hakkında değerlendirmeler yaptı.
Üniversitelerin bir şehir için ne kadar önemli olduğunu örneklerle ifade eden Rektör Alkan, 21. yüzyılda üniversitelerden beklentinin de bir hayli arttığını söyledi.
Alkan, “Toplumda üniversitelerden daha üst bir kurum yok. Vali, bürokrat, rektör, doktor ve bilim adamı üniversitelerde yetişiyor. O yüzden üniversitelerin de şehre farklı bir bakış açısı kazandırması gerekiyor. Ayrıca, üniversitelerin katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği merkezler haline getirilmesi lazım. Üniversitelerin eğitim ve öğretimin dışında, topluma da hizmet eden merkezler olması gerekiyor. Üniversiteler doğru konuşlandırılırsa, doğru işlerle uğraşır, vizyonel hareket eder ve doğru misyon belirlerse tüm sorunların üstesinden gelinir” dedi.
Hitit Üniversitesi’nin 8 Mart 1976 tarihinde Meslek Yüksek Okulu’nun kuruluşu ile eğitim hayatına başladığını hatırlatan Rektör Alkan, 40 yıllık süreci de katılımcılar için değerlendirdi.
Hitit Üniversitesi’nin toplumda her kesimden insanı bir araya getirdiğini ve bu durumun Üniversite’nin en büyük başarısı olduğunu belirten Rektör Alkan, “Hitit Üniversitesi geç kalınmış bir süreç yaşadı. Dezavantajları olmasına rağmen pek çok başarıya da bu dönemde imza attı. Çorum’un kampüs sorunu vardı ve binalarımız yoktu. Kısa sürede binalarımız yapıldı, yapılıyor. Önemli olan bina yapmak da değil. Topluma kültürel ve sosyal alanlarda fayda sağlamaktır. Hitit Üniversitesi de başarısını ispatladı. Üniversite hastanesinde açık kalp ameliyatı yapar hale geldik. Bu durum bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.
İmkân verilmesi halinde Hitit Üniversitesi öğrencilerinin de büyük başarılara imza attığını ifade eden Prof. Dr. Alkan, “Sadece Amerika’da, İngiltere’de değil, ülkemizde de, Hitit Üniversitesi’nde de süper zeki insanlar var. Teknokent’i faydalı ve etkili kullanmak zorundayız. Artık bilim insanlık için kullanılmalı. Büyük bir coğrafya bizden hizmet bekliyor” dedi.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim