Bir vatandaşın parkta köpeğini gezdirirken kenelerin geldiğini ve bunları hayvanın üzerinden almak zorunda kaldıklarını belirtmesi üzerine bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış, ilaçlama ile keneleri tamamen yok etmenin mümkün olmadığını söyledi. Bulunulan coğrafya nedeniyle kene olaylarının yaşanabildiğini ve halk arasında tedirginlik olmaması için verileri paylaşmadıklarını belirten Barış, doğa’da 800 kadar kene çeşidi bulunduğunu ve bunun sadece 10 kadarının hastalığa neden olduğunu belirterek açık alana giden vatandaşların çocuklarını ve kendilerini mutlaka kontrol etmesi gerektiğini vurguladı.

Buhara ve Binevler’deki parklarda kene olduğunu bildiklerini söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül de İldeki tüm park alanlarında keneye karşı ilaçlama yapıldığını ifade etti.

“KÖPEKLER KONTROL ALTINA ALINACAK”

Vali Necmeddin Kılıç, sokak köpekleri için kırsal alanda yaşayabilecekleri bir alan hazırlamak konusunda proje çalışmalarının bulunduğunu anlattı.

Halkla buluşma toplantılarında vatandaşların başıboş köpeklerden şikayetçi olması nedeniyle projelerini anlatan Vali Kılıç, sokak köpeklerinin bir arada olabileceği ve isteyenlerin gelip buralarda köpekleri sevip besleyebileceği bir alan çalışmalarının olduğunu kaydetti.

Sokaklarda gezen köpeklerin kontrol altına alınması için belediyenin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Vali Kılıç, hazırlayacakları alanda köpeklerin doğal ortamlarında yaşayabileceklerini ifade etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül de başıboş hayvanlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini büyük bölümünün kontrol altına alındığını ancak köylerden köpek getirenler nedeniyle sorunun devam ettiğini ifade etti. 

“SİNEK SIKINTISI YAŞAMAYACAĞIZ”

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, iki yıl önce yaşanan sinek sorununun yapılan müdahalelerle bu yıl da yaşanmayacağını söyledi.

Bir vatandaşın karasinekle ilgili soruya cevap veren Başkan Yardımcısı Gül, geçtiğimiz yıl sineklerin yumurtlama döneminde ilaçlama yaptıklarını ve alınan önlemler neticesinde karasinek sorunu yaşanmadığını söyledi. Bu yıl da gerekli önlemlerin alınarak ilaçlamaların devam ettiğini anlatan Gül, tek sorunun tarlalara kontrolsüz olarak tavuk gübresi atılması olduğunu, bu nedenle sineklerin çoğalma imkanı bulabildiğini anlattı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim