Dizmanlar Tarım tarafından Çatak Köyü ile Kızılpınar Köyü arasında ekilen 110 dekar Sezenbey cinsi nohudun hasadı başladı.

Dizmanlar Teknik Danışmanı Murat Kirtil’in verdiği bilgiye göre, 10 Nisan ile 10 Mayıs tarihleri arasında ekilen Sezenbey nohudu, diğer çeşitlere göre yüksek boylu ve hastalıklara dayanıklı. Verimi ortalama dekara 200 ila 400 kilo. İri daneli ve gösterişli olması nedeniyle ilimizde 2-3 yıldır ekilmeye başlandı.

Murat Kirtil, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Nohut fazla yağışı sevmeyen, havadar, yüksek yerlerde yetiştirilen, baklagillerden ideal bir bitkidir. Ekerken dekara 12-13 kg tohum ile aynı miktarda dap veya kompoze gübrelerden biri yeterli gelmektedir.

Yabancı otlara karşı toprak üstü ilaçlaması ile bir-iki kez koruma amaçlı antraknoz ilacının verilmesi yeterlidir. Bu yıl yağışların az olması nedeniyle fazla bir hastalık görülmeyip bir kez ilaçlama yeterli olmuştur.

Nohut aynı zamanda iyi bir münavebe bitkisidir. Köklerinde bulunan nodoziteler vasıtası ile havadan aldığı azotu bitkiye bağlamakla bir nevi toprağı da gübrelemektedir.

Dünya genelinde ve ülkemizde nohut tarımı azdır. Genellikle antraknoz hastalığı ve yaban domuzu ile baş edemeyen çiftçilerimiz nohut ekiminden kaçınmaktadır. İlimizde leblebi sanayisi geliştiği için, leblebilik ve yemeklik olarak nohuta ihtiyaç çok fazladır.

Amacımız ülkemiz ve ilimiz tarımına katkı sağlamak üzere, Sezenbey nohutunu geliştirip, tohumluk olarak çoğaltarak ekimini yaygınlaştırmaktır.” (Aliye ÖNCEL)

Editör: TE Bilisim