Vali Kılıç, Cumhuriyet kazanımlarına vurgu yaptığı konuşmasında, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı Türk halkının gösterdiği direnişi, İstiklâl Harbi’nde verilen Millî Mücadele’ye benzeterek, Türkiye’nin gelişim sürecinin artarak devamı için birlik ve beraberliğin bozulmaması gerektiğinin altını çizdi.
Türk milletinin 1. Dünya Savaşından sonra küllerinden âdeta yeniden doğduğunu dile getiren Vali Kılıç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İnsanlar mandayı konuşurken, İngiliz veya Fransız himayesini konuşurken bir vatan evladı tam bağımsızlık, milli egemenlik dedi. Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde 1. Dünya Harbi’nden savaşarak çıkan bir avuç insan ayağa kalktı. Küllerimizden yeniden doğduk. 29 Ekim 1923’de millet olarak tüm dünyaya ‘İşte biz Albayrağımızı tekrar göklerin üzerine çıkarıyoruz. İlelebet payidar olacak devletimizi size ilan ediyoruz’ dedik.
Avrupa’nın yarısı meşrutiyetle yönetilirken, bilimin insanlığa en yüksek hediyesi Cumhuriyet’i ilan ettik. Gazi Mustafa Kemal ve Cumhuriyet’i kuran irade bize muasır medeniyetler seviyesine erişme gibi bir görev verdi. Bugün muasır medeniyeti elimizi uzatsak yakalayacağımız kadar yaklaştık.
Aynı irade bunun dışında bize Cumhuriyet’i koruma ve kollama görevi verdi. Vatan toprağına, geleceğimize kast etmiş aşağıların en aşağısında olan insanlar demokrasimizi, Cumhuriyet’i, istiklâlimizi ve istikbalimizi tehdit ettiğinde şu fakir milletin vergileri ile alınan silahları üzerimize doğrulttuğunda İstiklal Harbi yiğitlerine taş çıkarırcasına 15 Temmuz gecesi istiklâl için, istikbal için ve Cumhuriyet için tankların önüne döküldük. İstiklal Harbi şehitlerimiz bizle övündüler. FETÖ denen hain ve o haine aldananlara yazıklar olsun. Bu topraklar üzerinde bayrağı daha yukarı taşımak isteyen, devleti ebet-müddete inanan vatan evlatlarına selam olsun.”


(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim