Onursal Başkan Mehmet Yolyapar, darbe girişimi karşısında oluşan toplumsal birlikteliğin önemli bir kazanım olduğunu vurgularken, Cumhuriyet’in kurucu irade çizgisine dönülmesi gerektiğini savundu.
Darbe gecesi yaşadıklarını anlatarak Meclis’e yapılan bombalı saldırıya dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Salim Uslu da, Meclis’in bombalanan bölümünü müze yapacaklarını, savunma sistemi ile ilgili önerileri ise abartılı bulduklarını vurguladı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise, Çorum milletvekilleri ile Çorumlu gazetecileri kabulünde, “Türkiye bütün milleti ile bir darbeyi önledi, millet darbeyi yendi. Eline silah alanın darbe yapabildiği bir ülkeden demokrasiyi özümsemiş, darbelere kapısını kapatmış bir ülkeye geçmiş olduk” dedi.
Çorum Gazeteciler Cemiyeti yönetimi önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ni ziyaret etti.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen’in öncülüğündeki ziyarete Onursal Başkan Mehmet Yolyapar, Cemiyet Başkan Yardımcısı Bülent Özkaleli ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Külcü ile Çorum Hakimiyet’ten Recep Mebet katıldı.
TBMM Genel Sekreterlik Salonu’nda gerçekleşen ziyarete AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse ile AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ev sahipliği yaptı.


Meclis İdare Amiri Salim Uslu’nun makamındaki buluşmada, Milletvekili Ahmet Sami Ceylan da hazır bulundu. 

ERZEN: ‘DEMOKRASİ MÜDAFAASINDA YANINIZDAYIZ’
15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçekleşen ziyarette konuşan Cemiyet Başkanı Şevket Erzen, “Millet iradesinin tecelligâhı olan Meclisimiz’e yönelik hain saldırı bizleri derinden yaraladı” diyerek Çorumlu vekillerin şahsında tüm parlamento üyelerine geçmiş olsun dileklerini sundu.
Fetullahcı Terör Örgütü (FETÖ) militanlarınca gerçekleştirilen hain kalkışmanın millet-devlet bütünleşmesiyle defedildiğini vurgulayan Şevket Erzen, Çorum basınının da yaşanan süreçte önemli bir sınav vererek demokrasi müdafaasını desteklediğini söyledi.
Yerel medyadaki birlik ve beraberlik doğrultusunda, sağduyu içinde hareket ettiklerini anlatan Erzen, “Siyasi parti farkı gözetmeksizin Meclis’te oluşan birlikteliğin dosta güven, düşmana korku verdiğine inanıyorum. Çorum basını olarak, oluşan toplumsal mutabakat dahilinde havaalanı ve demiryolu başta olmak üzere memleketimizin taleplerini dile getirmeye, eleştirilerimizle milletin beklentilerini dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.
YOLYAPAR: ‘ÇORUM HEPİMİZİN’
Çorum Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mehmet Yolyapar, darbe girişimi karşısında oluşan toplumsal birlikteliğin önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.
Ziyarette konuşan Mehmet Yolyapar, “Milletimiz, Meclis’te oluşan birlik ve beraberliği de takdirle izliyor” diyerek ‘her şerde bir hayır vardır’ sözünü hatırlattı.
“Çorum ve Türkiye hepimizin” diyen Yolyapar, oluşan siyasi birliktelik ışığında güzel gelişmeler olacağına inandığını ifade etti.
Yolyapar, “Çorum medyası olarak gerçekleştirdiğimiz ‘geçmiş olsun’ ziyareti ile millet iradesinin yanında olduğumuzu bir kez daha ortaya koymak istedik. Demokrasi rayında gitsin, milli irade Meclisimiz’de tecelli etmeye devam etsin” dedi. Yolyapar, ayrıca Cumhuriyet’in kurucu irade çizgisine, fabrika ayarlarına dönmesi gerektiği temennisini de sözlerine ekledi.


Daha sonra, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın makamında, 4 Çorum milletvekili ile birlikte güzel bir sohbet gerçekleşti.

USLU: ‘YARALAR SARILIYOR’
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, darbe girişimi sonrası vakit kaybetmeden harekete geçerek yaraları sarmaya başladıklarını söyledi.
Hükûmetin darbeye karşı kararlı bir duruş sergilediğini anlatan Salim Uslu, hukuki ve idari açıdan atılan adımların yanında ekonomik ve sosyal açıdan da bir dizi tedbir alındığını hatırlattı.
Olağanüstü halin devlete sızan çetelere karşı alındığını vurgulayan Uslu, “Bu karar millete karşı değil, ihanet çetesine karşı alındı” diyerek devletin tek olduğunu ve alternatifinin olamayacağını vurguladı.
Çorum Gazeteciler Cemiyeti heyetini kabulünde konuşan Uslu, “Yerel medyamız, yaygın basın örneğinde olduğu gibi sağduyulu yayınları ile demokrasinin yanında yer aldı. Bu kargaşa ortamında Çorum’da kardeş kavgası çıkarmaya yönelik provokasyon girişimlerine pabuç bırakmayan yerel basınımız, birlik ve beraberliğin korunmasında takdire değer bir duruş ortaya koydu” dedi.
Darbe gecesi yaşadıklarını anlatarak Meclis’e yapılan bombalı saldırıya dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Uslu, TBMM’nin sığınaklarının yetersiz olduğuna hep birlikte şahit olduklarını kaydetti.
Meclis’in güvenliği için alınacak tedbirlere de değinen Uslu, olası doğal afet ve saldırılara karşı güvenli bir sığınak yapımı için kolları sıvadıklarını ifade etti. Uslu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Milli iradenin temsil edildiği en yüce makam olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 15 Temmuz gecesi hain bir saldırıya maruz kaldı. O gece hem Meclis Başkanımız hem de İçişleri Bakanımız’la irtibata geçtim. Yaşananlar karşısında istişarelerimiz sürerken Meclis bombalanmaya başladı. Alınan ortak kararla sığınaklara indik ancak yıllardır kullanılmayan bu bölümün yetersiz olduğuna şahit olduk. 1940’lı yıllarda Avusturyalı Mimar Clemens Holzmeister tarafından inşaa edilen TBMM’nin sığınaklarının çağın gereklerine uygun bir yapıda olmadığını gördük.
Darbe girişiminden sonra yaraları sarmaya başladık. Bombaların etkisi ile Meclis’te hasara uğrayan bölümlerin çevresi güvenlik altına alınırken döküntüler temizlendi. Meclis’in bombalanan bölümü müze yapılacak. Diğer bölümlerdeki bakım ve onarımlar ise sürüyor.
Meclis’in güvenliği konusunda sosyal medya başta olmak üzere bazı çevrelerde silahlanma ile ilgili abartılı haberler yer alıyor. Halbuki burası halka açık bir kurum. Başkenti ve TBMM gibi kurumları korumak devletin görevi, o nedenle gerekli tedbirler alınacak.”


Milletvekilleri ile gazetecilerin görüşmesi…

KURT, CEMİYET HEYETİNİ YALNIZ BIRAKMADI
AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, TBMM’yi ziyaret eden Çorum Gazeteciler Cemiyeti heyetini yalnız bırakmadı.
Misafir gazetecileri iktidar partisine ait kulis bahçesinde ağırlayan Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, çay sohbeti sırasında gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi.
Türkiye’nin FETÖ’cü darbe girişimiyle büyük bir badire atlattığına işaret eden Ceritoğlu Kurt, millet iradesinin cuntacılar karşısında galip geldiğini kaydetti.
Demokrasinin Türk milletinin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Kurt, “Milletten aldığımız güçle, devlet içine sızan bu hain yapının üstüne kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız öncülüğünde yürütülen bu mücadele sonucunda ülkemizi aydınlık günler bekliyor” diye konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle geçmiş olsun ziyaretinde bulunan, Çorum Gazeteciler Cemiyeti yönetimini makamında kabul etti.
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse ile AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un da hazır bulunduğu ziyarete Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, Onursal Başkan Mehmet Yolyapar, Cemiyet Başkan Yardımcısı Bülent Özkaleli ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Külcü ile gazeteci Recep Mebet katıldı.
MECLİS BAŞKANI’NA ÇORUM DAVETİ
Ziyarette konuşan Salim Uslu, yerel medyanın sorumlu yayıncılık anlayışı ile Çorum’un birlik ve beraberliğine katkı sağladığını ve darbe girişimi karşısında örnek bir duruş sergilediğini söyledi.
Yoğun programına rağmen Gazeteciler Cemiyeti yönetimini kabul eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a geçmiş olsun dileklerini ileten Şevket Erzen ise Meclis Başkanı’nı Çorum’a davet etti.


Meclis bahçesinde dinlenme…

KAHRAMAN: ‘MİLLET, OYNANAN OYUNU BOZDU’
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, milli iradenin TBMM'ye ait olduğunu, silahlı bir güce, şahsa veya zümreye ait olmadığını vurguladı.
Darbe girişiminden itibaren siyasi bir yan yana geliş olduğunu aktaran Kahraman, oluşan birlik ve beraberlik tablosunun devamını diledi.
Cemiyet yönetiminin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Meclis Başkanı İsmail Kahraman, darbe girişiminin Meclis’teki izlerine dikkat çekerek, “Istırabımızı gördünüz. Olacak iş değil, kendi milletini, kendi Meclisi’ni ve Cumhurbaşkanlığı külliyesini bombalayan bu hain kalkışma akıl-sır erecek gibi değil. Zehirli hançerlerini bağrımıza salan bu hainler Müslüman olamaz” dedi.
Darbe gecesi ve sonrasına dair yaşadıklarını anlatan Kahraman, 15 Temmuz’da gerçekleşen ve TBMM’yi de hedef alan hain girişimin devlet-millet işbirliğinde püskürtüldüğünü ifade etti.
Kahraman, “Türkiye bütün milleti ile bir darbeyi önledi, millet darbeyi yendi. Eline silah alanın darbe yapabildiği bir ülkeden demokrasiyi özümsemiş, darbelere kapısını kapatmış bir ülkeye geçmiş olduk. Milletimiz demokrasiyi benimsedi. Meydanlara çıkan halk, dış güçlerin desteği ile oynanan bu oyunu bozdu. Cumhurbaşkanımız’ın kararlılığı ile bu meselenin çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu.
Milli meselelerde bir bütün içinde hareket edildiğini anlatan Kahraman, parti gözetmeksizin milletin bütün olduğunu belirterek darbe girişimine karşı TBMM’nin yaptığı ortak bildiriye dikkat çekti.
Darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara ise şifa dileyen Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Allah bir daha böyle sıkıntılar yaşatmasın ve birlik-beraberlikten ayırmasın.
Türkiye bütün milleti ile bir darbeyi önledi, millet darbeyi yendi ve şu netice de doğdu, bundan böyle eline silah alanın darbe yapabildiği bir ülkeden demokrasiyi özümsemiş, darbelere kapısını kapatmış bir ülkeye geçmiş olduk. Demokratik hayatımız devam edecek, millet bu noktadaki iradesini ortaya koydu. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, milletin temsilcileri olarak bize düşen görevi ifa ettik. Cumhurbaşkanımız önderlik etti, milletimiz önderlik etti. Halkımız meydanlarda demokrasiye bağlılığını ifade ediyor, demokrasi nöbeti tutuyor.
Bundan sonra darbe olmayacağına göre eksik kalan taraflar hangileridir, onları giderelim. Mesela sığınak hadisemiz de basına intikal etti. Böyle bir şey beklenmiyordu. Sığınak meselemizi çözüyoruz. Niye? Sığınak sadece darbede lazım değil, selde, depremde, herhangi bir harekatta lazım olabilir.
Bir şuur ortaya koydu bütün toplum da, 'Biz bütünüz, bizim beraberliğimiz şart ve biz gelişmek için, kalkınmak için bu kardeşliğimizi sürdürmeliyiz.' Türkiye'nin gelişmesi önlenemeyecek, bu birlik beraberlik devam edecek.”


Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın makamında…

MECLİS BAŞKANI’NDAN ÇORUMLU FIKRASI
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Çorumlular’ın azim ve kararlılığını Karadeniz insanıyla benzer olduğunu belirterek bir fıkra anlattı.
İşte Kahraman’ın anlattığı o fıkra:
“Bir uçak 4 yolcusuyla havadayken motorları arızalanır ve hızla irtifa kaybetmeye başlar. Uçaktaki tek paraşütü kendine saklayan pilot önce Fransız yolcunun yanına gelir, ‘Mösyö lütfen atlayabilir misiniz?’ der, peşinden Fransız atlar. Alman yolcunun yanına gelir, ‘Atla lan’ der, hemen atlar. Diyarbakırlı yolcuya, ‘Atlamak yasak’ demesiyle o da kendini boşluğa bırakır. Çorumlu’nun yanına gelen pilot, bir süre düşündükten sonra, ‘Atlayamaz ki, atlayamaz ki...’ deyince, işi inada bindiren son yolcu da paraşütsüz olarak atlar.”


TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Darbe teşebbüsünü savuşturduk, gülmemiz gerekir” deyince, bu poz verildi.

(Recep MEBET)
Editör: TE Bilisim