Çorum Valiliği karşısında bulunan Kent Meydanına kurulan fuarın resmi açılışı saat 13.30’da Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Eyüp Arslan, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, Merkez ilçe Başkanı Erhan Akar, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Abdurrahman Başbuğ, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, İl Genel Meclisi üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Çorum Belediyesi Mehter Bölüğü’nün gösterisinin ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş bir açış konuşması yaptı. Konuşmasında Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetinin de “İkra” yani oku olduğunu belirten durmuş, bu kelimenin sadece kitabı oku anlamına gelmediğini, tabiatı, insanı ve hayatı okumak anlamını da taşıdığını belirtti.

Belediye Başkanı Zeki Gül de konuşmasında; bu yıl fuara 20’nin üzerinde yayın evinin katıldığını kaydederek, Kitap ve Kültür Günleri’ne Çorum halkının ilgisinin her geçen yıl daha da arttığını söyledi Çorum halkının ve kitapseverlerin istekleri doğrultusunda ünlü yazarları Çorumlularla buluşturduklarını dile getiren Başkan Gül, tüm kitapseverleri 29 Nisan 2018 tarihine kadar açık kalacak Kitap ve Kültür Günlerine davet etti.

Kent Meydanındaki ilk etkinliğin “Kitap ve Kültür Günleri” olduğuna dikkat çeken Başkan Gül, Çorum Belediyesi olarak Çorum ve Çorumluya yakışan bir meydan inşa ettiklerini, Kent Meydanı’nın yapılış amacına uygun olarak, Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yaptığını anlattı.

Konuşmasında Kent Meydanı’nın sadece önemli günlerde kullanılabileceğini belirten Başkan Gül, bu bakımdan Sivil Toplum Kuruluşlarının buradaki etkinliklerine izin verilmeyeceğini anlattı.

Bu yıl Ramazan ayı münasebetiyle 8. Kitap ve Kültür Günlerini biraz erkene aldıklarını belirten Gül, “10’dan fazla ulusal yazarımızı fuar nedeniyle şehrimizde ağırlayacağız. Hemşehrimiz olan 9 yazarımız da ayrı bir stant da okurlarıyla buluşacak. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl ki fuarımızda da kültür günlerini, kitapların ruhuna uygun etkinliklerle süsleyeceğiz. Kitap Fuarımızın kapsamını her yıl biraz daha büyütüyoruz.

Daha önceki kitap fuarlarımızı 15 Temmuz Hürriyet Meydanında gerçekleştirmiştik. Daha önce kurulan fuar alanın 3 katı büyüklüğünde bir alanda kitap fuarımızı açıyoruz. Bu yıl daha fazla insanımızı, kitaplarla buluşturmak istiyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz kitap fuarı, inanıyorum ki içinde bulunduğumuz mübarek ayların da bereketiyle- kitap sevdalısı kardeşlerimizin uğrak yeri olacaktır.

Kültürel alanda verdiğimiz hizmetleri, faaliyetleri sadece görev bilinciyle yapmıyoruz. Bu alanda ortaya koyduğumuz faaliyetlerimizi samimi bir anlayışla icra ediyoruz.

Kültürel Belediyecilikle ilgili tüm çalışmalarımız sorumluluğumuzun farkında olarak yaptığımız ve daha önemlisi de sevda ile yaptığımız çalışmalar.

Çorum Belediyesi, şehrimize eğitim alanında Gençlik Merkezleri, Kadın Kültür Sanat Merkezleri, Engelli Eğitim Merkezi, Spor Salonları gibi eğitim kurumları kazandırdı.

Bunların dışında da okuma alışkanlığını, okuma becerisini, kitapla olan dostluğu güçlendirecek her projenin içinde oluyoruz.

Kitaplarla dünyamız genişler, duyarlılığımız gelişir. Kent Arşivimizde şehrimizin kültürel hafızasını tutuyoruz. Şehrimizle ilgili tüm bilgi ve belgeleri topluyoruz. Bu bilgileri, belgeleri tasnif ediyor, basımını yapıyor ve kamunun istifadesine sunuyoruz.

2009 yılına kadar 35 kitabın basımı yapıldı. 2009 yılından bugüne kadar basımını yaptığımız kitap sayısı 110’dan fazla. Kitapların rehberliğine ihtiyacımız var. İhtiyacımız olan ilmi de, irfanı da bizlere kitaplar kazandıracaktır. Bir anlamda medeniyet değerlerimizi kitapların rehberliğiyle birlikte koruyabiliriz, geliştirebiliriz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Geleneksel Kitap ve Kültür Günleri protokol mensuplarının kestiği kurdela ile başladı. Protokol mensupları daha sonra stantları ziyaret etti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim