CHP’li üniversiteli gençler, CHP Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. CHP İl Başkan Yardımcısı Yüksel Aydemir’in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Haydar Aslan Kurtçu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik karşıtı çıkışı, yeni anayasa tartışmaları ve başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini açıkladı.
Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Kurtçu, “Bizleri yönettiğini düşünenlerin egemenliğimizi kısıtlamaya çalıştığı, üstüne üstlük ülkemizin temel taşı olan laik, demokratik cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmaya çalışanların ellerinden gelenleri yaptığı bir dönemdeyiz.
Ancak onlar ne yaparlarsa yapsınlar; bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin ebedi koruyucuları olarak onlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığımız güçle vatanımızın bölünmezliğini ve bütünlüğünü koruyacağız. Ülkemizin ışığı olan Atatürk ilke ve devrimlerinin koruyucusu olarak kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğimizi buradan kamuoyuna belirtmek istiyorum” dedi.
Son dönemde ülkede Cumhuriyet rejimini yıkmaya çalışanların, “başkanlık sistemi” adı altında feodal bir yapıyı entegre etme çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Kurtçu, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Üstelik bunu yaparken de dinimizi kullanarak Müslüman tebamızın üzerinden sömürü yapmaktalar. Biz ne Cumhuriyet rejimimizi, ne de kutsal dinimiz islamı sizlerin kanlı oyunlarına alet ettirmeyiz.

“KİMSEYİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ”
Bir de bugünlerde yeni bir şey attılar ortaya. ‘Gelin anayasayı değiştirelim’ dediler. ‘Evet, güzel’ dedik biz de. Sosyal demokrat kimliğimizle 1980 darbe anayasasının değişmesi gerektiğini düşünenler olarak gittik masaya oturduk. ‘İnsancıl, barışçıl, demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapalım’ dedik. Baktık ki bunların derdi yeni anayasa yapmak değil, birilerini başkan yapmak. ‘Yaptırmayız’ dedik, ‘yaptırmıyoruz’ dedik ve hep birlikte tekrar ediyoruz ki biz kimseyi başkan yaptırmayacağız. Eğer başkan olmak isteyen varsa bu topraklar üzerinde olamayacağını bilsin.

“VATAN İÇİN BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIZ”
Yıllardır kurucu değerlerimizi silmeye çalıştılar. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ders kitaplarından çıkardılar. Milli bayramlarımızı yasakladılar. Cumhuriyetimizi yıkmak için türlü türlü oyunların içine girdiler. Şimdi de birileri çıkmış laikliğe dil uzatıyor. Yıllardır üzerinde yaşadığınız bu cennet vatan laiklik sayesinde ayakta duruyor. Laik, demokratik, sosyal devlet anlayışı olmasaydı sen bugün ne o oturduğu koltukta oturabilirdin ne de bu sözleri söylemeye cesaret edebilirdin.
Yine bir diğeri de çıkmış demiş ki, ‘laikliği de alın gidin bu ülkeden’. Bu vatan için bedel ödedik, gerekirse ödemeye de devam ederiz. Bir şeyleri alıp gidecek olan varsa o da sizlersiniz, sizin gerici ve faşist zihniyetinizdir.
Bir kez de buradan söylemek istiyorum; Türkiye laiktir, laik kalacak.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim