Atatürk’ün vefatının 79. Yıldönümü nedeniyle saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan seminerde açış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, amaçlarının vatandaşların haklarını öğrenmesi olduğunu ifade etti. Bunu yaparken de insanları sıkmamak istediklerini belirten Akpınar, seminerlerin de bu bakımdan sıkıcı bir ortamda geçmediğini vurguladı.

Yapılan konuşmanın ardından semineri verecek olan Av. Doğan Öksüz kürsüye geldi. Her güzel şeyin güzel sonla bitmediğini anlatan Av. Doğan Öksüz, TÜİK verilerine göre 594 bin evlenmenin yanısıra 126 bin de boşanma olduğunu kaydederek boşananların evlenenlerin %20’sini oluşturduğunu vurguladı.

2001-2008 yılları arasında boşanma olaylarının büyük bir artış gösterdiğini belirten Öksüz, bu tarihler arasında yaşanan ekonomik krizin aileleri de kötü etkilediğini söyledi.

Boşanmalardaki ilk sebebin sorumsuzluk olduğunu ikinci sırada ise ilgisizliğin yer aldığını söyleyen Av. Doğan Öksüz, insanların zina, hayata kast, terk, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, evliliğin temelinden sarsılması gibi nedenlerle boşanma davası açabildiğini kaydetti. Kurusu daha fazla olan tarafın dava hakkının bulunmadığını vurgulayan Öksüz, zina ya da hayata kast gibi olaylarda olayın haber alınmasından sonraki 6 ay içinde dava açılmaması durumunda af edilmiş sayıldığını da sözlerine ekledi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim