İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığın da görevli Dr. Barış İrgül tarafından verilen eğitimde, böbrek hastalıklarının; oluşumu, görülme sıklığı, belirtileri, tanısı, nedenleri, böbrek hastalıklarından korunma yolları ve böbrek sağlığında fazla tuz kullanımının zararlı etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

Günlük 8-10 bardak su tüketiminin önemine dikkat çekilen eğitimde günlük 1 çay kaşığından fazla tuz tüketimi ve bilinçsiz ilaç kullanımının özellikle ağrı kesici ilaçların böbrekler üzerindeki olumsuz etkilerinin olduğu ifade edildi.

Dr. Barış İrgül, dünya genelinde her 10 kişiden birinin, ülkemizde ise her 6-7 kişiden birinin çeşitli evrelerde böbrek hastası olduğunu kaydederek, ilk evrelerde gizli seyreden hastalık şikayetlerinin hastalarca başka nedenlere bağlandıklarını belirtti. Hastalığın, son dönemlerinde ağır şikayetlerle belirti verdiği için sağlık kurumlarına başvuruların genellikle ileri derece böbrek hastalığı evresi olduğunu anlatan İrgül, bu nedenle erken dönemde önlem alınamadığını söyledi.

Dr. Barış İrgül Böbrek hastalığı belirtilerini şöyle sıraladı;

“Gece 1 kereden fazla idrara çıkma, Tuvalete çıkıldığında çok az idrar gelmesi, Hiç gelmemesi, bacak ve ayaklarda ödem oluşması, en sık ve öncelikli belirtileridir.

Böbrek yetmezliği bir sonraki aşamaya geçtiğinde;

Güçsüzlük, nefes darlığı bunlara ek olarak görülen diğer bazı belirtileri ise; Hıçkırık, kas krampları, kas seğirmesi, kaşıntı, göğüs ağrısı, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon, kansızlık, uykusuzluk, ağızda kötü tad olarak sıralanabilir.

Sağlıklı Böbrekler İçin;

Yeteri kadar su tüketin, Gereksiz ilaç kullanımından kaçının, Daha az tuz tüketin. Almanız gereken günlük miktar, 1 çay kaşığı tuzdur. Unutmayın, böbrek kontrollerinin, şikâyeti olmayan kişilere dahi yılda 1 kez yapılması gerekir.”(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim