Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doğan tarafından verilen eğitime aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları katıldı.
Eğitim öncesinde “Böbrek Hastalıkları” ve “Hipertansiyon” konusunda bilgiler içeren pankart ve afişler sergilendi. Salon girişinde “Böbrek Hastalıkları” ve “Hipertansiyon” konulu stant açıldı. Eğitimde Nefroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doğan, böbrek hastalıklarının görülme sıklığı, belirtileri, tanısı, nedenleri, böbrek hastalıkları ve tansiyondan korunma yolları hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Dr. İbrahim Doğan, günlük 1 çay kaşığından fazla tuz tüketimi ve bilinçsiz ilaç kullanımının, özellikle ağrı kesici ilaçların böbrekler üzerideki olumsuz etkilerine vurgu yaptı.
Tüm bunların geri dönüşümsüz böbrek harabiyetine sebep olduğunu, böbrek sağlığına bebeklik ve çocukluk döneminden itibaren dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ülkemizde her 6-7 kişiden birinin çeşitli evrelerde böbrek hastası olduğunu, ilk evrelerde gizli seyreden hastalık şikayetlerini başka nedenlere bağladıklarını belirten Doğan; hastalığın ancak son dönemlerinde ağır şikayetlerle belirti vermesi sebebiyle sağlık kurumlarına baş vuruların geciktiğini ve zamanında önlem alınamadığını söyledi. Dr. Doğan, ilerlemiş böbrek hastalıklarının tedavilerinin kişi ve aileleri maddi-psikolojik ve sosyal yönden büyük ölçüde çöküntüye uğrattığını, ülke ekonomisinde ise büyük kayıplara neden olduğunu belirtti ve herkesin basit ama hayat kurtarıcı olan, ilk evre böbrek hastalıklarının belirtilerini bilmesi ve önlem alması gerektiğinin üzeride önemle durdu.
Toplantı sonunda soru-cevaplarla katılımcıların merak ettiği konulara ışık tutuldu.




(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim