Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, son zamanlarda basın özgürlüğü, basın ahlak ve ilkeleri konusunda bir takım üzüntü verici durumlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Basın özgürlüğünün görüş ve düşünceleri basın ve yayın yoluyla açıklayabilme ve yayabilme adına Birleşmiş Milletler tarafından; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde ilan edilen, birçok ülke tarafından kabul edilen bir hak olduğuna vurgu yapan Birkan Demirci, özgür basının demokratik sistemin korunması ve güçlendirilmesinde son derece önemli bir unsur olma özelliğini taşıdığını, insan haklarına dayalı, demokratik, toplumsal ve siyasal düzen özleminin gerçekleşmesi yolunda önemli yapı taşlarından birini oluşturduğunu dile getirdi. Bu hakkının toplum adına kullanılmasının basın mensuplarına verilen ayrıcalık olduğuna işaret eden Demirci, ancak suiistimal edilmesi veya kişisel çıkarları uğruna kullanılması durumunda da hukuksal yolun daime açık olduğunu kaydetti. Demirci, “Toplumsal kurum olan gazetecilik, bu mesleğin dışında kalan özel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez ve devletin çıkarlarına zarar verici bir şekilde kullanılamaz” dedi.
Gazetecilerin, basın ahlak ve ilkeleri açısından, kişi, kurum ve sınıfları hedef tutan yazılarda kötü kelimeler kullanamayacağı gibi, onur ve şereflerine karşı haksız yayın yapmasının da doğru olmadığını ifade eden Demirci, aynı şekilde basın mensuplarına da muhatabı kişilerin toplum önünde küçük düşürücü, tutum davranış ve söylemlerde bulunmasının o meslek mensubuna yapılmış bir haksızlık olacağını dile getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Belediye başkanı ile yerel bir gazete arasında yaşanan olaya da değinen Demirci, düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı, genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumlarının temel dayanaklarını sarsıcı yada incitici yayın yapmak gazeteci açısından ne kadar doğru değilse, bir gazetecinin yapmış olduğu mesleğinden dolayı haksız yere itham edilmesinin de o derece yanlış olduğunu kaydetti.
Gazetecinin görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumları yapmaktan sakınması gerektiğini söyleyen HGYD Başkanı Demirci, bir gazeteciye karşı da özellikle topluma önderlik yapan kişilerin aynı özen ve dikkati göstermesi gerektiğini vurguladı. 
Editör: TE Bilisim