1935 yılında Adana’ya gelerek bir Türk kadınıyla evlenen Abbas Hasan Ağa’nın 1945’te burada vefat ettiği biliniyor.
Abbas Hasan Ağa’nın şu an Bağdat’ta yaşayan yeğeni Sabri El Ubeydi ise Adana’da hayatını kaybeden ve muhtemelen bu kentte defnedildiğini düşündüğü amcasının yakınlarına ulaşmak istiyor.
Abbas Hasan Ağa’nın Irak’ta bıraktığı kardeşi Ali Hasan’ın oğlu olan Sabri El Ubeydi, ömrünün son yıllarını Adana’da geçiren amcasının izine ulaşabilmek için şu an Çorum’da hayatını sürdüren arkadaşı Bilal Abdüllatif’ten yardım istemiş.
Bilal Abdüllatif, öğretmenlikten emekli olan Sabri El Ubeydi’nin uzun yıllardır amcası Abbas Hasan Ağa’nın geride bıraktığı çocukları veya torunlarına ulaşmak için çabaladığını ancak bu konuda bir sonuç alamadığını belirterek, “Benim Türkiye’de yaşıyor olmam arkadaşım Sabri için de yeni bir ümit doğurdu. Benden Adana’daki amcasının eğer yaşıyorlarsa yakınlarına ulaşabilmem için destek istedi. Ben de Çorum’un en çok okunan gazetesi ÇORUM HABER’in internet sitesi vasıtasıyla tüm dünyaya ulaşabileceğimizi düşündüm. Eğer Adana’da öldüğü bilinen Osmanlı zabiti Abbas Hasan Ağa’nın çocukları, torunları veya başka bir akrabası bu çağrımızı duyarsa lütfen bize ulaşsın. Abbas Hasan Ağa ile ilgili herhangi bir bilgiye sahip insanlar da bana 0537 – 6838508 numaralı telefondan ulaşabilirler. Dost ve akraba Türk halkından, bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

* Ağa: Osmanlı Devleti’nde bazı kuruluşların başında bulunanlara verilen resmî san
** Zabit: Rütbesi teğmenden binbaşıya kadar olan asker


(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim