CHP ile AK Parti arasında sert tartışmaların yaşandığı gündem maddesi CHP grubunun şerh koymasının ardından oybirliğiyle kabul edildi.

Çorum Belediyesi’nin projesiyle özel sektör eliyle kurulacak Biyometanizasyon Tesisi ile çöplerden çıkan gaz ile elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor. Avrupa Birliği ile yapılan protokol nedeniyle Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yapılamayan Biyometanizasyon Tesisi, bölge dışında bir alana kurulacak ve şehir çöpleri atık tesisinden buraya taşınacak. Çorum Belediyesi bu projeyle gelirini artırmayı hedefliyor.

Projeyle ilgili bilgiler veren AK Partili Belediye Meclis Üyesi Bilal Selman Özünel, “Enerji Bakanlığı’na bağlı bir YEGM bulunuyor. Bu kurum şuan üretilen enerjiyi kilowatt başı 13.3 dolar/cent üzerinden alım garantisi veriyor. Bu alım garantisi de 31 Ekim 2020 tarihine kadar geçerli. Bu tarihe kadar lisanslama sürecini tamamlamış tesisler kilowatt başına 13.3 dolar/centten satım yapma şansını elde edecek. Bu tarihe kadar yetiştirilmesi gerekiyor. Özel sektör refleksinin daha hızlı olduğu, yatırım ve işletme maliyetinin yüksek olduğu düşünülerek özel sektör aracılığıyla bu tesisin hayata geçirilmesi planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Nazik Bulut ise verilecek yetkinin detaylarını sordu.

Bunun üzerine Katı Atık Bertaraf Tesisi Müdürü ve Proje Sorumlusu Engin Türkol, projenin detaylarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Avrupa Birliği ile yapılan protokol gereği Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden çıkan bir bölümün kullanılamadığını ancak protokolün organik atıkları kapsamadığını ifade etti.

CHP’nin soruları üzerine belediyenin kendi bünyesinde yapması halinde projenin yaklaşık 40 milyon TL’ye mal olacağını dile getiren Türkol, özel sektör eliyle projenin yapılmasının daha uygun olacağını kaydetti.

Daha sonra Meclis 1. Başkanvekili İsmail Bölükbaş, konuyu meclisin oylarına sundu. Söz konusu gündem maddesi AK Parti, CHP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim