Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık seçimi için oylama dün yapıldı. İlk iki turda hiçbir aday yeterli 400 çoğunluğu sağlayamayınca üçüncü tura geçildi. Üçüncü turda 335 oy alan Binali Yıldırım yeni Meclis Başkanı seçildi.

Meclis Genel Kurulu, başkanlık seçimi için saat 14.00’te toplandı. Anayasa’ya göre gizli yapılan oylamada seçilmek için ilk iki turda 400, üçüncü turda 301 oy almak gerekiyor. MHP dışındaki tüm partiler ilk turlarda kendi adaylarıyla yarıştı. Buna göre TBMM Başkanlığı için AK Parti’den Binali Yıldırım, CHP’den İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP’den Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İYİ Parti’den İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve Saadet Partisi kökenli Cihangir İslam yarıştı.

Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz’ın başkanlığında yapılan toplantıda birinci tur oylamada 581 milletvekili oy kullandı. Binali Yıldırım 331, Erdoğan Toprak 134, Meral Danış Beştaş 65, Hayrettin Nuhoğlu 43, Cihangir İslam ise 4 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı. Daha sonra ikinci tura geçildi. Bu turda ise 584 milletvekili oy kullandı. Binali Yıldırım 336, Erdoğan Toprak 131, Meral Danış Beştaş 65, Hayrettin Nuhoğlu 42, Cihangir İslam 4 oy aldı. 6 oy ise geçersiz sayıldı.

TBMM Başkanlığı için 301 oy gereken üçüncü tur oylamada ise 335 oy alan Binali Yıldırım yeni Meclis Başkanı seçildi. Yıldırım böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı olmayı başardı. 584 milletvekilinin katıldığı üçüncü turda Erdoğan Toprak 135 oy, Meral Danış Beştaş 63 oy, Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, ve Cihangir İslam ise 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim