Çorum BİLSEM Müdürü Sadık Efe, Bilim ve Sanat Merkezleri’nin okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan özel eğitim kurumları olduğunu anımsatarak, Millî Eğitim Bakanlığınca Bilim ve Sanat Merkezleri’ne alınacak özel yetenekli öğrencilerin belirlenmesi için yapılacak değerlendirme sınavlarına, bu yıldan itibaren ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin de girebileceklerini bildirdi.
Ülkemizde özel yetenekli öğrenciler için en kapsamlı eğitim modelinin Bilim ve Sanat Merkezleri’nde uygulandığını vurgulayan Sadık Efe, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
“Şu an 69 ilde 83 bilim ve sanat merkezimiz bulunmaktadır. Bu merkezlerde öğrenciler uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi/yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar. Millî Eğitim Bakanlığınca Bilim ve Sanat Merkezleri’ne alınacak özel yetenekli öğrencilerin belirlenmesi için yapılacak değerlendirme sınavlarına, bu yıldan itibaren ilkokul birinci sınıf öğrencileri de girebilecek. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. Örneğin; genel zihinsel yetenek- resim, genel yetenek-müzik ya da resim-müzik gibi. Gözlem formlarında her yetenek alanı için ortak soruların yanında öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanındaki becerisini ölçen sorular ayrı ayrı doldurulacaktır. Bakanlığın yeni düzenlemesiyle birinci ve ikinci sınıflar, elektronik ortamda tablet uygulaması ile sınava girecek. Üçüncü ve dördüncü sınıflar ise 14 Şubat 2016’da 81 ilde yapılacak merkezi sınavla seçilecektir. Halen 222 öğrenciye destek eğitimi veren Çorum BİLSEM’e önümüzdeki yıldan itibaren tanılama yapılan her sınıf düzeyinde ayrı ayrı olmak üzere kontenjan dâhilinde kayıt hakkı elde edilebilecektir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu kılavuzdaki takvim doğrultusunda seçme süreci devam edecektir. Bu konuda veli ve öğretmenlerin takvimi sıkı bir şekilde takip etmelerini ve daha detaylı bilgi almak için Çorum BİLSEM’e başvurmalarını öneriyoruz.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim