Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Yeni Akademik Yıl’ın başlaması nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Her şeyin hızla değiştiği ve dönüştüğü günümüz dünyasında, en önemli gücün bilgi olduğunu vurgulayan Rektör Alkan, “Bilgi, bugün; ekonomide ve sosyal gelişimde en belirleyici rolü üstlenmiştir. Dolayısıyla güçlü bir ülke olabilmenin temel şartı da bilgiyi üretip yönetmekten ve en iyi şekilde işleyebilmekten geçmektedir. Bu anlamda, bilgi toplumu olarak adlandırılan dünyamızda hiç şüphesiz en önemli unsur, yetişmiş insan gücüdür.” dedi.

HİTÜ Rektörü Alkan mesajında şunları dile getirdi:

“Gerek bilginin üretilip tüm insanlığın refah seviyesinin arttırılması için kullanılmasında, gerekse nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde üzerine en çok görev düşen kurumların başında yükseköğretim kurumları gelmektedir. Bundan dolayıdır ki, üniversitelerin gelişmişlikleri ile ülkelerinin gelişmişlikleri arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu bağlamda, üniversitelere gerçekten büyük görevler düşmektedir. Adını evrenden alan üniversitelerde ihtiyaçlar ve yapılması gerekenler hiç bir zaman bitmez. Bununla birlikte üniversiteler, toplumların ilerlemesindeki önderlik işlevlerini her zaman sürdürecektir.

Henüz 12 yaşında olan Hitit Üniversitemiz, siz değerli personelimizin olağanüstü gayretleriyle sürekli büyüyerek ve her alanda olduğu gibi yükseköğretimde de kendini gösteren kıyasıya rekabet ortamının getirdiği pek çok zorluğu başarıyla aşarak hedefine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Bugün gelinen aşamada Üniversitemiz 11 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 40’a ulaşan eğitim ve uygulama-araştırma birimiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürmektedir.

Üniversitemizde 1500’e yaklaşan akademik ve idari personelimiz ile önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde 20 bine yaklaşan öğrenciye eğitim verilmekte olup; öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı da 1/25 ile oldukça iyi bir seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Öğrencilerimizin yaklaşık %10’unu lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin oluşturması da lisansüstü eğitime vermiş olduğumuz önemi ortaya koymaktadır. Kaliteden ödün vermeden lisansüstü öğrenci sayımızın tüm öğrenciler içerisindeki oranını daha da yukarılara çekmek için çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecektir.

Uluslararasılaşmaya ilk zamandan itibaren büyük önem veren Yönetimimiz, pek çok ülkeden çeşitli üniversitelerle ikili işbirliği anlaşması yapmıştır. Bu kapsamda Üniversitemizde halen 36 farklı ülkeden 230 uluslararası öğrenciye eğitim verilmektedir.

Üniversitelerin asli görevinin en önemli kısmını eğitim ve öğretim faaliyetleri oluştururken diğer önemli bir kısmını da bilimsel faaliyetlerin oluşturduğu gerçeğinden hareketle bu çalışmalara özellikle son yıllarda çok büyük ölçüde önem veren Üniversitemiz, dünyada yaklaşık 25,000 yükseköğretim kurumu içerisinde ilk 2,500’ünün sıralandığı URAP sıralamasında 2,342’nci sıraya gelmeyi başarmıştır. Bir Dünya Üniversitesi olma sloganıyla büyük bir kararlılıkla yürütülen çalışmalar sonucunda Hitit Üniversitesi’nde kişi başına düşen yayın sayısı hızlı bir şekilde artarak yaklaşık 0.90 seviyesine yükselmiş, Üniversitemiz Antarktika Bilim Üssü Projesi kapsamında Antarktika’da yapılan ilk çalışmalarda yer almıştır.

Bu çalışmalar neticesinde Üniversitemiz ulusal ve uluslararası ölçekli araştırmalarda bir gün dünya üniversite sıralamasında, bir gün üniversite memnuniyet anketinde, bir gün akademik ağlarda, bir başka gün ise çevre duyarlığını ölçen sıralamalarda; hasılı her geçen gün farklı bir alanda adından başarılarıyla söz ettirir hale gelmiştir. Alınan sonuçlar, Üniversitemizin hemen her alanda başarı grafiğinin hızla yükseldiğini göstermektedir.

Üniversitemizin her geçen gün daha da artan başarısı hiç şüphesiz bireysel değil; birlikte üretmenin sonucudur. Elde edilen başarı, Üniversitemizle beraber ilimizin ve ülkemizin de gurur ve başarı hanesine yazılmaktadır.

Her şeyin yarınlarımız için olduğuna yürekten inanan idaremiz, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da milli duruşuyla, üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmenin kararlılığı ve gayreti içerisinde olacaktır.  Bu duygu ve düşüncelerle, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılının Üniversitemiz, Çorum ve Ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, Üniversitemizin değerli öğretim elemanları, idari personeli ile öğrencilerimize yeni eğitim-öğretim yılımızda başarılarla dolu nice güzellikler diliyorum.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim