Çorum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, yeni başlayan hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için sıkı denetimlerini sürdürüyor.
Denetime çıkan ekipler biçerdöverleri tarlada biçim yaparken denetliyor. Biçimi yapan kişinin operatör belgesinden dane kaybına kadar birçok hususu denetleyen ekipler, dane kaybının minimum seviyede tutulması için mücadele ediyorlar.
Geçtiğimiz yıla göre dane kaybının daha az olduğunu belirten yetkililer, bunda yapılan denetimlerin de etkili olduğunu söylüyorlar.
Biçerdöver kayıplarının sadece ürün sahibine zarar vermediğini, kayıp olan ürünlerin bir milli servet olduğunu belirten yetkililer, ülke ekonomisine de zarar verdiğini belirterek, bu konuda gerek çiftçilerin gerek operatör kullanıcılarının bilinçli olması gerektiğini dile getiriyorlar.
Bu sene yağışların geçen yıla göre daha fazla olması nedeniyle buğday ve arpa gibi tahıllarda verimin yüksek olduğunu belirten yetkililer, “Yağışların tam zamanında kesilmesi de buğday hasadı için çok önemliydi. Yağışlar biraz daha sürseydi bu verim alınmazdı” diyor.



(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim