Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Bendevi Palandöken, “1 Ocak itibariyle naylon poşetler 25 kuruş olarak satılacak. Ekonomik daralmanın olumsuz etkisini üzerimizden atmaya çalıştığımız bugünlerde bazı aileler alışverişler sonrasında en az 8-10 poşet kullanabiliyorlar. Dolayısıyla yeni uygulamada 1 poşet için 25 kuruş küçük görünse de toplamda büyük meblağlar oluşturmaktadır. Yani ailelere poşet yeni malı yükler getirecektir. En azından öncelikle marketler olmak üzere belediyeler de çevreyi korumak adına bir defaya mahsus ücretsiz bez çanta dağıtarak çevrenin korunmasına katkı sağlamalı ve ailelerin bütçelerine ek yük gelmemesine katkı sağlamalıdırlar.” dedi.

Bundan sonra vatandaşların yanlarında bez çanta ve file taşımayı bir yaşam şekli haline getirmelerini isteyen Palandöken, “1 Ocak’tan itibaren naylon poşetlerin 25 kuruş ücretli olması ile ilgili karar resmi gazetede yayımlandı. 1 Ocak’ta da yürürlüğe girecek. Naylon poşetlerin içine konulan ambalajsız yiyeceklere verdiği zarar, çevreye verdiği zarar bu uygulama ile artık azalacak. Gerçekten başarıyla uygulandığı takdirde çevremiz, ekonomimiz ve sağlığımız açısından çok olumlu geri dönüşleri olacaktır. Bir marketin aylık ortalama naylon poşet tüketimi 10 bin ton civarında. Bu rakam bir market için böyle iken tüm ülkemiz için düşünüldüğünde çok büyük bir kullanım miktarı oluyor. Dolayısıyla artık vatandaşlarımız yanlarında bez, file çanta, kese kağıdı bulundurmayı unutmamalılar.” diye konuştu.

Belediye ve marketlere, bir defaya mahsus elini taşın altına koymalarını öneren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ekonomik dalgalanmanın etkilerinden kurtulmaya başladığımız bu günlerde, belediye ve zincir marketler bir defaya mahsus bez, file ya da kese kâğıdı gibi çevre dostu çantaları ücretsiz dağıtmalı. Tanesi 25 kuruştan küçük bir meblağ gibi görünse de genel olarak tüm ülke düşünüldüğüne büyük bir miktar. Adana Belediyesi birçok kez ücretsiz bez çanta dağıtımı yaptı. Onun tüm belediyelere örnek olması gerekiyor. Sayıları 30 bin 933’e çıkan zincir marketler ve belediyeler vatandaşının parasının cebinde kalmasını sağlayarak böyle bir uygulama yapmalı” şeklinde konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim