Beyaz eşyadaki ÖTV’nin Nisan ayının sonuna kadar sıfırlanmış olması, sektörü umutlandırdı. Çorum’da beyaz eşya bayiliği yapan İhsan Kaleli ve Mehmet Kamitoğlu, söz konusu vergi indirimin açıklanmasıyla birlikte “sakin” seyreden piyasalarda ciddi bir kıpırdanma yaşandığını dile getirerek, bu durumun önümüzdeki süreçte daha olumlu yansımalarının olacağı görüşünde birleştiler.

Resmî Gazete’nin 3 Şubat tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre; klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırlandı.

Çorum’daki beyaz eşya bayileri, yüzde 6,7 olan ÖTV’nin 3 ay süreyle sıfırlanmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu durumun piyasalara olumlu yansıyacağı görüşünde birleştiler.

Vestel Bayii Karen Ticaret sahibi Mehmet Kamitoğlu, ÖTV sıfırlanmasının fiyatlara yüzde 6.7’lik indirim olarak yansıyacağını belirtirken; yaz aylarında yapılacak düğünler için alışverişin öne çekileceği ve satışların yaklaşık yüzde 20 oranında artacağı öngörüsünde bulundu.

30 Nisan’a kadar geçerli olacak ÖTV indiriminin sektörü psikolojik olarak da rahatlatacağını dile getiren Mehmet Kamitoğlu, “Dövizdeki dalgalanma nedeniyle tüketici zaten bir bekleme sürecindeydi. ÖTV indiriminin piyasada ciddi bir hareketlenme sağlayacağını düşünüyorum. Bu kararla birlikte sektörün psikolojik olarak da canlanacağını tahmin ediyorum. Özellikle yaz aylarında yapılacak düğün alışverişlerinin erkene çekilerek, vergi indiriminin son günü olan 30 Nisan’a kadar tamamlanacağını kestirmek zor değil. Bazı bankaların 12 aya kadar taksitlendirme imkânı sağlamaları da çeyizlik alışverişi öne çekecektir.” diye konuştu.

“ESKİ EŞYALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN DE GÜZEL BİR FIRSAT”

Sel Sokak’ta faaliyet gösteren Kalelioğlu Arçelik Bayii sahibi İhsan Kaleli de işlerin “sakin” gittiği bir dönemde ÖTV indirimi yapılmasının piyasalara ciddi bir canlılık getirmesini beklediğini söyledi.

İhsan Kaleli, 2009 yılında da benzer şekilde KDV ve ÖTV indirimi yapıldığını anımsatarak, “Beyaz eşyada iki verginin birden indirilmiş olması o zaman muazzam bir hareketlilik yaşatmıştı. Şu anda sadece 6,7’lik bir ÖTV indirimi söz konusu. Belki tek bir eşya alımında bu indirim pek hissedilmese de özellikle düğün ve çeyiz için komple beyaz eşya alışverişinde önemli oranda avantaj sağladığı görülüyor. ÖTV’de yapılan bu indirimin ayrıca eski beyaz eşyalarını değiştirmek arzusunda olan yurttaşlarımız için de güzel bir fırsat doğurduğuna inanıyorum. Halkımızın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğini tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HANGİ ÜRÜNLERDE GEÇERLİ?

Resmî Gazete’nin 3 Şubat sayısında yayımlanan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan ve klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan 6,7 oranındaki Özel Tüketim Vergisi 30 Nisan Pazar gününe kadar sıfırlandı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim