Çağlar boyunca beyaz bastonun görme engellilerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren önemli bir araç olduğunun anlatıldığı açıklamada, halk tarafından da benimsenen beyaz bastonların, gerektiği durumlarda görme engelliyi tanıma, yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda da gereken desteği vermede kolaylık sağladığı ifade edildi.

Dünyadaki görme engelli sayısının 36 milyon olduğunun kaydedildiği açıklamada, görme engelli kişi sayısındaki artışın temel nedeninin yaşlanan nüfus olduğu belirtildi. Görme engelliler için daha fazla fon sağlanamaması ve tedavilerin geliştirilmemesinin, 2050 yılında dünyadaki görme engelli sayısının daha da artacağını düşündürdüğünün dile getirildiği açıklamada şöyle denildi:

“İnsanlarda yaşam ile eşdeğer olan görme duyusunu kaybetme korkusu, gözlerimizin sağlığının önemini ortaya koymaktadır. Bu derece önemli bir duyu organı olan gözlerimizin sağlığı çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilir. Bunun için tüm bireylerin göz hastalığının zamanında teşhis ve tedavisi için duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması en kıymetli organlarımızdan biri olan gözlerimiz için çok önemlidir. Görme engelliliğinin önlenebileceği gerçeğinden hareketle tüm bireylerin periyodik göz kontrollerini yaptırması, birçok göz hastalığının henüz belirtileri başlamadan önlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacağı vurgulanmaktadır.

Engelli kişi, diğer insanların sahip olduğu olumlu ve olumsuz özelliklerin hepsine sahiptir. Fakat bu durumdaki kişileri çaresiz olarak nitelendirmenin aksine, onların hayat kalitesini yükseltecek ve kolaylaştıracak faaliyetlerin kurumlar kadar toplum tarafından sürdürülmesi ve desteklenmesi gerekir. Üniversitemizin en önemli görevlerinden birisi engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve bu vatandaşlarımızın tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmasını sağlamak, onlara sahip çıkarak onların sorunlarına ortak olmaktır. Üniversitemiz de, engelli bireylerin sesini duyurmasında ve toplumun doğru tutumu geliştirmesindeki aradığı bilgi kaynaklarının sunulmasındaki hassasiyetini göstermeye devam edecektir. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim