İTÜ Elektrik Fakültesi’nde dekan olarak görev yaparken hayattan koparılan Ord.Prof.Dr. Bedri Karafakıoğlu’nun ismi, ölümünden sonra Çorum’da bir okula da verilmişti.

Hayatını; öğrencilerine, bilime, teknolojiye ve Türkiye’nin gelişimine adayan bilim insanı Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu'nun 40. ölüm yıldönümünde ise büstü Abbasağa Parkı'nda açıldı. Açılışa; Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Tahir Doğaç, İTÜ’lü öğrenciler, Karafakıoğlu’nun ailesi, arkadaşları ve Sosyal Demokrasi Derneği katıldı.

Beşiktaş Belediyesi, Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi, İlke Mühendisler, Karafakıoğlu’nun ailesi ve öğrencileriyle birlikte; Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu’nun ölümünün 40. yıl dönümü kapsamında anma töreni düzenledi. İlk olarak Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası'nda bir anma toplantısı gerçekleştirildi. Ardından Abbasağa Park’ında Karafakıoğlu’nun büstü açıldı. Törende; Karafakıoğlu’nun arkadaşları, öğrencileri ve sevenleri konuşma yaparak duygularını ifade etti. Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Tahir Doğaç da Karafakıoğlu’nun çok değerli bir bilim insanı olduğunu vurguladı ve şu sözleri ekledi: "Maalesef 40 yıl önce değerli hocamızı kaybettik. Ama mirası ilelebet yaşayacak. Bulunduğumuz noktalarda kanaat önderleri olarak devrimci damarımızı köreltmeyip, yüceltmeye hep beraber hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu konularda mücadelemiz devam edecek."

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Vekili Tahir Doğaç ve Karafakıoğlu’nun arkadaşları büstün açılışını gerçekleştirdi. Anma etkinliği Karafakıoğlu'nun kabrinin bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığı'nda devam etti. Son olarak İTÜ- Maslak Yerleşkesinde de bir anma toplantısı yapıldı.

KARAFAKIOĞLU’NU SAYGI VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ

23 Ekim 1915’te Çorum’da doğan Ord. Prof.Dr. Bedri Karafakıoğlu, yaş gününe 3 gün kala, 20 Ekim 1978 Cuma günü, Ataköy’deki evinden okula gitmek üzere yola çıkar, Bakırköy Gençler Caddesi’nde dolmuşa binmek üzereyken silahla vurulur.

SSK Yenimahalle Dispanseri’ne götürülürken yolda hayatını kaybeder. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilir.

O dönemde katledilen diğer demokrat aydınlar gibi onun da öldürülüşü faili meçhul olarak kalır. Katledilişiyle, doğrudan doğruya siyasi bir hareketin içinde yer almamasına rağmen, demokrat ve Atatürkçü, aydın kişiliği, çevresi ve öğrencileriyle yakın ilişkileri nedeniyle sevilen bir kişi olmasından dolayı, diğer öğretim görevlilerine ve toplumdaki aydınlara onların da başına aynı şeylerin gelebileceği korkusunun yaratılmak istendiği yorumu yapılır.

Çorum’un bu seçkin hemşehrisini, aramazdın ayrılışının 40. yılında saygıyla ve şükranla anıyoruz. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim