Oda kaydı olmadan anahtar çoğaltma makineleri ile ehil olmayan kişiler tarafından anahtar çoğaltılması, hatta çilingirlik hizmeti verilmesinin, meslek erbaplarının en büyük sıkıntısı olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Evimizi, işyerimizi emanet ettiğimiz çilingirci ve anahtarcı esnafından mutlaka oda kaydı sormalıyız” dedi.

“SERTİFİKASI OLMAYANA EV TESLİM ETMEYİN”

İlgili olmayan işyerlerine konulan makinelerle anahtar çoğaltan, ikinci iş olarak yapanlara kapı açtırmanın güvenlik açısından zafiyet yaratacağını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Arabasının arkasına yazmış 'çelik kapılarınız açılır’ diye, sakın sertifikasız 'Ustalık Belgesi' olmayanlara evinizi, işyerinizi emanet etmeyin. Bu işi ustalıkla yapan anahtarcı-çilingir esnafın oda kaydı yapılırken sabıka kaydı araştırılır. Kasa anahtarı yaptığında, evinizin kapısını açtığında tutanak tutar. İşi ehline verin. Usta eller tarafından çoğaltılmayan pek çok anahtar kilidi açmayabiliyor, hatta anahtar kilidin içindeyken anahtarın veya kilidin kırılmasına yol açıyor. Bu da hem vatandaşın maddi zarara uğramasına neden oluyor, hem de mesleğini layıkıyla icra eden oda kaydı ve ustalık belgesi olan gerçek anahtarcı 'çilingir esnafımızın itibarının zedelenmesine yol açıyor. Halkımızın bilinçli olması lazım” diye konuştu.

“'MESLEK LİSELERİNDE ANAHTARCILIK BÖLÜMÜ AÇILMALI”

Mesleği yapanların daha bilimsel ve emniyetli çalışabilmesi için 'Anahtarcı (Çilingir) (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardının olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu işi güvenlik sorunu olarak gördüğümüzden işin belli bir standardının olması çok önemliydi. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ortaklaşa hazırlamış olduğumuz standart 26 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımladı. Şimdi teknolojik gelişmelere ve elektronik kilit sistemlerine de uyum sağlanması ve mesleğin daha da gelişmesi amacıyla Meslek Liselerinde 'Anahtarcılık' bölümü açılmasını istiyoruz. Ayrıca Çilingir esnafına sorumluluk veren Türk Ceza Kanununda meslek icrasının sorumlu kişiler tarafından yapılmasını düzenleyen değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz. Böylece, özellikle anahtar çoğaltma ve çilingircilik işinin oda kaydı olmayanlar tarafından yapılması önlenecek, evlerimizin, işyerlerimizin güvenlik açığı azalacaktır” dedi.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim