Siyasi belirsizlik nedeniyle tüketicilerin harcamalarını ertelediğini, bunun da ekonomide geçici durgunluğa neden olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Kredi kartında taksit sınırının kaldırılması konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın yapmış olduğu çalışmayı son derece olumlu buluyoruz. Ekonominin yeniden canlanabilmesi için kredi kartına taksit sayısı artırılmalı, tüketici kredilerindeki azami vade de 60 aya çıkarılmalıdır' dedi.

'BDDK’NIN TUTUMUNU DESTEKLİYORUZ'
Ekonomideki geçici durgunluğun esnafa zor günler yaşattığını da dile getiren Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada 'Vatandaş tüketimini kıstıkça esnaf sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle BDDK’nın kredi kartına taksit sınırının artırması konusundaki tutumunu destekliyoruz. Bununla beraber tüketici kredilerinde azami vade de 60 aya çıkarılırsa tüketim yeniden teşvik edilmiş olur. Sadece mobilya, beyaz eşya da taksit sayısını 9 aydan 12 aya çıkarmakla sınırlı kalmamalı. Taksit sayısını daha da artırmak, kuyumculuk, gıda, elektronik ve telekomünikasyon sektörünü de dahil ederek genişletmek gerekir. Böylece piyasalara bir hareket getirerek, ekonomideki geçici durgunluğun bitmesini, vatandaşın da esnafın da rahatlamasını sağlar' diye konuştu.

'189 MİLYAR DOLAR BANKALARDA YATIYOR'
Ekim ayında bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının 2 milyar dolar arttığını dile getiren Palandöken, 'Geçici belirsizlik nedeniyle tüketim durma noktasına geldi. Vatandaş, parasını harcamak yerine döviz alıyor. Bankalardaki döviz tevdiat hesapları Şubat ayından bu yana 35 milyar dolar artarak 189 milyar 317 milyon dolara ulaştı. Bu paranın bir kısmının tüketime yönlendirilmesi halinde dövizin ateşi de düşer, ekonomi de yeniden canlanır' şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim