Esnaf ve sanatkâr sayısının artırılmasının ise geniş kapsamlı bir teşvik programıyla sağlanabileceğini kaydeden Bendevi Palandöken, “Küçük işletmeler büyüklerin fidanlığıdır. Esnafın yatırım yapması, tezgâhını büyütebilmesi için krediye rahat ulaşmalı, sicil affı çıkarılmalıdır. Esnaf ve sanatkârımıza yönelik kredi plasmanı artırılmalıdır. Yatırım yapıldıktan sonra işletmede çalışacak ve devamlılığını sağlayacak çıraklık ve kalfalık destekleri hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

“Maliyetler düşürülmeli”
Esnaf ve sanatkârın üretim yaparken, hizmet sunarken kullandığı girdilerin pahalılığı nedeniyle maliyetlerinin arttığını ve kendi geçimini sağlamakta zorlandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şöyle devam etti:
“Ülkemizde 2 milyondan fazla esnafımız ve sanatkârımız kendi yağıyla kavrularak devletine yük olmadan evin geçimini sağlamaya çalışıyor. Fakat vergisi, primi, faturası derken elinde avucunda bir şey kalmıyor. En pahalı su, elektrik ve akaryakıtı kullanan esnafımızın bu girdilerinde indirime gidilerek ucuz akaryakıt, ve ucuz elektrik –su tarifeleri uygulanmalıdır. Basit usulde vergilendirilen 750 bin esnaf için sağlanan Gelir Vergisi muafiyetinin diğer esnaf ve sanatkârımıza da yaygınlaştırılmasını bekliyoruz.”

“Eskiyen araçları yenileyelim”
Geçen yıl seçimlerden önce şoför esnafına araçlarını yenilemesi için destek verileceği yönündeki vaatlerin bir an önce yerine getirilmesini beklediklerini vurgulayan Bendevi Palandöken, “Taşımacı ve şoför esnafımız eskiyen, yedek parça maliyetleri artan, çevreye zarar veren araçlarını yenilemek için hükümetimizin karar almasını bekliyor. Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünü ÖTV’siz değiştirmesiyle otomotiv sektörü de canlanacaktır. Üretim artışı, istihdam artışı devletimizin gelirlerini artıracak bir zararı olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim