Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Hava muhalefeti sebebiyle sebze ve meyvenin çıkması gecikince fiyatlar yükseldi. Her yıl bu zamanda yerli ürünler piyasaya çıkınca fiyatlar otomatik aşağı gelir ve fakir fukara sebze ve meyvesini rahat yerdi. Ancak, yağışların uzun sürmesi sebebiyle fiyatların yüksek oluşu enflasyonu da yükseltti” dedi.
Mart ayında yaşanan düşük sıcaklık, Nisan ayındaki don ile Haziran’daki dolu afetleri ve yoğun yağışların sebze ve meyve alanlarını tahrip ettiğini kaydeden Palandöken, rekolte kaybına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hava muhalefetinin sebze ve meyve fiyatlarını yükselttiğini ifade eden Palandöken, “Sebze grubu içinde olumsuz hava şartlarından en çok etkilenen ürünlerin başında patates ve soğan geliyor. Tarlalarda yaşanan sel ve don olayları nedeniyle rekolte azalınca, aralık ayından başlayarak fiyatlar yükseldi. Don ve dolu nedeniyle kayısı ve fındık rekoltesi düştü” dedi.



“ÜRETİM ARTTI AMA KALİTE DÜŞTÜ”

İklim değişikliğinin sebze ve meyveleri etkilediğine dikkat çeken Palandöken, “Aşırı sağanak ve dolu yağışından sebze ve meyve yetiştiriciliği yer yer önemli zararlar gördü. Genel anlamda verim arttı, ancak bununla birlikte yağışın fazlalığı kaliteyi olumsuz yönde etkiledi. Sürekli yağışların görülmesi tarımsal hastalıklarla mücadele için sık ilaçlama yapma zorunluluğu doğuruyor. İlaçlamanın artması girdi maliyetlerini yükseltiyor. Bu da çiftçiye ek bir yük getiriyor.
Uzmanlar yaklaşık 450 bin dekardaki bağlarda çekirdekli üzümde zararın yüzde 50-80, çekirdeksiz çeşitlerde ise yüzde 30-40 arasında olacağını açıklıyor. Dallarda kiraz çatlamaya, çürümeye başladı. Havanın serin gitmesi, yağışlı olması kirazların, domatesin olgunlaşmasını engelliyor. Malatya’da kayısı da yüzde 60 rekolte kaybı, kalanın da kalite düşüklüğü olduğunu görüyoruz. Zamanında hasat yapılamaması, tüketiciye de yeterince mal ulaştırılamaması fiyatların düşmesini beklediğimiz bu zamanlarda hala yüksek seyretmesine neden olmakta” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim