Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesinden sonra gözlerin bankalara çevrildiğini belirten TESK Başkanı Palandöken, “Bankalarımızdan kredi konusunda yeterli desteği görmüyoruz. Bırakın taşınırı, taşınmaz ipoteğinin dörtte biri kadar kredi vermiyorlar. Sicilinde en ufak çizik varsa kredi almakta zorluk çekiyoruz. Esnaf, bankalardan kredi alamayınca tefecinin eline düştü. Bankalardan kredi konusunda esneklik göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.
Kamuya borçların yapılandırılmasında esnafın önünde bir kez daha tarihi bir fırsat bulunduğunu hatırlatan Palandöken, “Esnafın büyük bir kısmı bankalardan kredi kullanıp borcunu peşin olarak kapatmak niyetinde. Ancak, bankalar vergi ve prim borcu bulunan esnafa hem kredi vermiyor hem de kredi maliyetleri çok yüksek” dedi.
“BANKA KREDİ VERECEK ESNAF BULAMAYACAK”
Enflasyonun düşmesine ve Merkez Bankası'nın faizleri indirmesine rağmen bankalarda faizlerin düşmediğini de belirten Palandöken, “Devir kâr planları yapma devri değil. Bugün esnafa, sanayiciye destek olmayan finans kesimi, yarın kredi verecek esnaf arayıp bulamayacak. Bankalar ‘güneşli günde şemsiye uzatıp yağmur başlayınca geri isteyen’ görüntüden uzaklaşmalılar” şeklinde konuştu.
“YARALARI SARMALIYIZ”
Geçmişte müteaddit defalar sicil affı çıkarıldığı halde birçok bankanın buna uymadığını da söyleyen Palandöken, “Esnafın kredibilitesinin artması için gerçekçi ve uygulanabilir bir sicil affına ihtiyaç var. Tüm ülke zor bir süreçten geçti. Zaman birbirimize destek olma, yaraları hızla sarma zamanıdır. Geçmişin ekonomik sorunlarına sünger çekersek gelecekten daha umutlu oluruz” dedi.
“ESNAFA İŞSİZLİK FONU KURULMALI”
Esnafın en büyük beklentilerinden Esnaf İşsizlik Fonu kurulmasına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın olumlu yaklaşmasının önemine dikkat çeken TESK Başkanı Palandöken; “Sigortalı çalışanlar işsiz kaldığı zaman İşsizlik Sigortası Fonundan 10 aya kadar ödenek alıyor ve geçimlerine katkı sağlıyor. Ancak, bu ülkenin istihdamına katkı sağlayan, vergi veren esnaf dükkanı kapanınca açıkta kalıyor. Yeni bir işin ucundan tutuncaya kadar makul bir süre esnaf ve sanatkarımıza da bir ödenek verilmesini sosyal devlet anlayışının bir uygulaması olarak görüyoruz” diye konuştu.
“EŞİT HAK İSTİYORUZ”
SGK’nın tüm kesimleri bir şemsiye altında toplayarak eşitlik sağlamak için kurulduğunu söyleyen Palandöken açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Esnafında tıpkı işçiler gibi, dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini sağlayacak bir gelire ihtiyacı var. Sosyal devletin bir gereği olarak Esnaf İşsizlik Fonu kurulmalı. Esnafın ödeyeceği yüzde 2’lik prime, devlet katkısı da eklendiğinde bu fon kısa zamanda İşsizlik Sigortası Fonu gibi güçlü bir fon olacaktır. Belirli sürelerde fona ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecektir. Adına “Esnaf İşsizlik Fonu” dediğimiz fonun yeni yasama döneminde hayata geçirilmesi esnaf için büyük yarar sağlayacaktır”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim