Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küresel ısınmanın ‘hava sıcaklıklarının 1 – 2 derece artması’ şeklinde açıklanacak kadar basit bir hadise olmadığını dile getirerek, “Şiddetli yağışları bundan sonra daha da sık göreceğiz. Buna alışmalı ama her türlü önlemi de almalıyız” dedi.
“ÜLKELERİN ASLİ GÖREVİ OLMALI”
Artvin’deki sel faciası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Artvin’in ilçelerinde meydana gelen sel felaketinin acı tablosu hepimizi çok üzdü. Bu tür felaketlerin asgariye indirilebilmesi için küresel ısınmaya karşı önlem almak tüm ülkelerin ve tüm yönetimlerin asli görevi olmalıdır. Daha az klima çalıştırmak, ulaşımda toplu taşıma araçlarını tercih etmek gibi bireysel çabaların dahi bu konuda büyük bir etkisi olacaktır” diye konuştu.
“ENERJİ TÜKETİMİ DE AZALTILABİLİR”
Ülkemizdeki enerji açığını kapatmak için sadece enerji üretimini artırmanın tek başına çözüm olmayacağını belirten Palandöken, şunları kaydetti: “Enerji arzını artırmak yetmez, enerji tüketimi de azaltılabilir. Bunun için enerji tasarruflu ürünlerin üretimi de tüketimi de teşvik edilmelidir. LED ampullerden enerji tasarruflu beyaz eşyalara kadar, enerji tüketimini azaltan ürünlerin üretiminden de tüketiminden de vergi alınmamalıdır.”
“A++ ÜRÜNLERİN VERGİSİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Aynı çamaşır makinesinin enerji tasarruflu olanla olmayanının arasında 1.000 TL’ye varan fiyat farkları olduğunu da vurgulayan Palandöken, “Tüketiciler enerji tasarruflu ürünleri tercih etme konusunda oldukça hassasiyet gösteriyorlar. Ancak aradaki fiyat farkı yüksek olunca enerji tüketimi yüksek olan ürünlere talep yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu tablonun tersine dönebilmesi için A++ ürünlerin vergisi düşürülmeli veya tamamen kaldırılmalıdır” görüşlerine yer verdi.
Editör: TE Bilisim