Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada yeni sezon bakliyat ürünlerinin çıkmaya başlamasına yakın fiyatların düşmesi beklenirken şimdi arttığını vurguladı.
Yeni sezon ürünlerin çıkmasına yakın eski malın bitirilmesi için fiyatların düşürüldüğünü anlatan TESK Başkanı Palandöken, “Hasat yapılan yeni ürünün piyasaya girmesi ve ürünün bollaşmasına kadar geçen sürede şimdi fiyatı yükseliyor. Birkaç senedir bakliyatta yaşanan ithalatın fiyatları dengelemesi beklenirken döviz fiyatlarının artışı bakliyat fiyatlarına da yansıyarak yerli ürünün fiyatını artırdı” dedi.
Bakliyat üretiminin iç talebi artık karşılamamasının fiyat artışlarında etkili olduğunu söyleyen Palandöken, “Bakliyat üretimi 1990’lı yıllarda 2 milyon 012 bin ton ile iç talebi fazlasıyla karşılarken günümüzde Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada’dan bezelye ithal ediyoruz. 2014 yılında baklagil ithalatı 250 milyon $’ı bulan ülkemiz şimdi ithalatçı konuma düştü. Piyasada bakliyat arzında sıkıntı yoktur. Bakliyat ürünlerimizde çok büyük fiyat artışı yok. Doların fiyatı artınca piyasayı etkiliyor. Şu anda satışlarımızda düşüyor açıkçası yani biraz tepki alıyoruz bu konuda fiyatların artışından dolayı.” diye konuştu.
Palandöken, dünya bakliyat üretiminde üst sıralarda olmamıza rağmen iç tüketimi karşılamamasının alınacak önlemlerle giderilebileceğini ve üretimin teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim