Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vergi barışı veya borç yapılandırması olarak adlandırılan kanunun yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaşın bu fırsattan yararlanacağını belirterek, “Sadece Sosyal Güvenlik prim borcu 72 milyar lira. Bağ-Kurluların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumları yok. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermelidir” dedi.
TESK Başkanı Palandöken, Meclis’te kabul edilen borç yapılandırmasına ilişkin kanunun yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaşın bu fırsattan yararlanacağını belirterek, “Her kesimden milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yasa Meclis’te kabul edildi. Yürürlüğe girdiğinde 300 milyar liralık bir borç yapılanacak. Sadece Sosyal Güvenlik prim borcu 72 milyar lira. Maalesef Bağ-Kurluların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumları yok. Şuan emekliliği gelmiş prim borçlusu 90 bin Bağ-Kurlu var. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermelidir” dedi.

“Borcunu kapatan emekli olacak”
SGK’ya çok önemli bir görev düştüğünü ifade eden Palandöken, “Yasa yürürlüğe girdiğinde prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnaf ve sanatkarımıza emeklilik imkanı sağlanacaktır. Ancak mali açıdan yeterli imkana sahip bulunmayanların böyle bir imkandan yeterince yararlanması için kredi verilmesi gerekmektedir. 2011 yılındaki 6011 sayılı yasadan 5 bin 677 kişi prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişi de Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak toplam 67 bin 248 kişi emeklilik hakkı kazandı. Bu yıl da bu kapsamda olan 90 bin Bağ-Kurlunun emekli olabilmesi için bankalardan alınacak ve emekli maaşından ödenecek düşük faizli kredinin çok yardımı olacaktır. Geçmiş yıllardaki gibi emekliliği gelmiş Bağ-Kurluların kredi kullanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın uygun göreceği banka ya da bankalar ile protokol yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim