AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Çorum'da, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa” konulu konferansa katılmak üzere Çorum'a geldi.
Çorum Evet Platformu’nun davetlisi olarak kente gelen Burhan Kuzu, konferans öncesinde AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Burada partililerle bir araya gelen Kuzu, yeni cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bulunduğu bölgenin bölge zor bir bölge olduğunu hatırlatan Kuzu, bu bölgede koalisyonlar zayıf, 40-45 günlük hükümetlerle bir yere varılamayacağını dile getirdi. 
AK Parti’nin 15 yıllık sürecinin bir kenara konulduğunda kalan bölümü çarpıp böldüğünüz zaman hükümet başına bir yıl bile düşmediğini belirten Kuzu, AK Parti ile beraber hükümetlerin ancak 16 aylık gibi bir ömrünün olduğunu söyledi. 


Cumhuriyetin 95. yılında 65 hükümet kurulduğunu hatırlatan Kuzu, “Normalde biz 65. hükümeti cumhuriyetin 260. yılında kurmamız gerekiyordu. Bugünkü hükümetin numarası 19 olması lazım. 65 nere 19 neresi. ABD’de 228 yıllık tarihinde 45 hükümet kurmuş hale bakın. Güler misin? Ağlar mısın? Dolayısıyla neyine direniyor muhalefet veya hayır oyu verenler. Bu modeli ballandıra ballandıra anlatıyorlar ki televizyonlarda sanki hiç tanımıyoruz. Hiç bilmiyoruz. Diyorlar ki 15 yıldır baştasınız. Doğru. Cumhurbaşkanı. Başbakan, meclis başkanı, valiler, kaymakam senden. AK Parti’ye diyorlar bunu. ‘Allahtan belanızı mı arıyorsunuz, bir paket getirip bizim sistemi değiştiriyorsunuz’ diyorlar. Baktığınızda haklı gibi duruyor. Aynı orandaki güç ve laflar Menderes, Demirel ve Özal başta iken de söylendi. Güçlü hükümetlere geçtiğimizde bu laflar söyleniyor. Ama geçemeyip de kötü günler geldiğinde eyvah niye geçmedik diyoruz. Şimdi diyorlar Tayyip beyden sonra ne olacak. Zaten Tayyip beyden sonra kötü günler gelmesin diye modeli değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.


“Deniz Baykal tövbe etsin”
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın cumhurbaşkanlığı sistemini eleştirirken kullandığı sözlerini de değerlendiren Kuzu, “Deniz bey tövbe etsin bence. Çünkü bu tövbeyi gerektiren bir şey. Öyle bir benzetme olmaz. Başka bir benzetme yapsa en iyi adama da böyle bir yetki verseniz falan dese diyeceğim bir benzetme ama o çok tepki aldı. Hem vatandaşta hem kendi seçmeninden. O söz yanlış. Bugün bizim getirdiğimiz modelle başkanlık modeli ile şu anda uygulanan parlamenter sistemi ortaya koyduğunuz zaman kuvvetler ayrılığı yok. Onun dediği tek kişi modeli olsa olsa bugünkü yönetimden çıkar. Çünkü bugünkü modelde yasama organı çok zayıf. Denetim yok. Böylesine iç içe geçen bir yapıda kuvvetler ayrılığı yok. Denetim de yok. Başkanlık modelinde böyle bir şey yok. Yasama yetkisi tamamen meclise verilecek. Bu manada yürütmenin asla yetkisi yok. Cumhurbaşkanın yetkileri zaten fazla. Ama sorumsuz. Kenan Evren asker gelir düşüncesiyle doldurmuş yetkileri kendine ama Özal ayrılıp sivil olarak gelince yetki kaldı sivillere. Sorumluluk yok. Başbakan olmadığı için cumhurbaşkanlığı yanına biraz daha yetki koymuşuz ama her şeyden sorumlu tutmuşuz. Valla ben olsam cumhurbaşkanı olmam memlekette. O kadar sorumluluğu var ki başına bela alır. Denetimin alası geliyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim