Belgrad Kuşatması, günümüzde her yıl Budapeşte'de Tuna Bayramı olarak gelecek nesiller için barış, sevgi ve hoşgörü temennisine vesile olması için kutlanıyor. Tuna Bayramı kutlamaları ile birlikte Tuna Nehri’nin taşkınlar oluşturduğu, sel baskınlarının yaşandığı günlerde yaşamını yitirenler de unutulmayarak tek tek anılıyor.

Organizatör ve Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság Derneği Genel Sekreteri Bóta László ve Szabó Zoltán'ın sunumu ile başladı. Szentendre Kecskés Müzik Grubu, Osmanlı Askeri Marşlarından örnekler sundu. Zurna ve def eşliğinde söylenen Plevne Mehter Marşı, Tuna Nehri Akmam Diyor, Estergon Kalesi Marşı dinleyicileri büyüledi.

Etkinliğe katılan Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Polonya, Hırvatistan Cumhuriyeti, Sırbistan Cumhuriyeti, Kore, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı hemşehrimiz Osman Şahbaz, Litvanya, Çekya, Vatikan, Romanya, Ukrayna, Slovakya, Yunanistan Büyükelçileri ve Misyon Şefleri Tuna Nehrine denizci askerlerle birlikte günün anısına çelenk bıraktı. Seremoni öncesinde ve sonrasında Buda Kalesine dönük top ve ok atışı gösterileri yapıldı.

Sırbistan Cumhuriyeti Büyükelçilik Müsteşarı Barbara Avdalovic ve geleneksel ok atıcılığı dünya şampiyonu ve rekortmeni Mónus József günün anısına bir konuşma yaptı.

“TÜRKLER BİZİM EN YAKIN DOST VE KARDEŞLERİMİZDİR”

Mónus József, “Türkleri 500 yıl önceki Belgrad kuşatmasında hatırladığımız gibi, 1920 yılında 1. Dünya Savaşı'nın galibi Fransa, Amerika, İtalya, İngiltere ve Japonya ülkemiz topraklarının 2/3'ni Trianon Anlaşması ile elimizden alırlarken yanımızda sadece Türkler vardı. Bir ay önce Dünya Okçuluk şampiyonası için İstanbul'daydım. Dünya'nın farklı ülkelerinden katılan okçuların arsında birinci olarak, ödülümü Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Sayın Bilal Erdoğan'ın elinden aldım. Macar olduğumu öğrenince benimle özel olarak ilgilendi. İki hafta sonra spor müsabakaları için Kahramanmaraş ve Adana'ya gideceğim. Türkler bizim en yakın dost ve kardeşlerimizdir.” diye konuştu.

“TUNA’YA BIRAKTIĞIMIZ ÇİÇEKLER, İNSANLIĞADIR”

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Dr. Osman Şahbaz ise organizasyonda emeği geçenlere ve başta Dernek Genel Sekreteri Bóta László ve Szabó Zoltán'a teşekkür ederek, önümüzdeki yıldan itibaren yıllar önce buralara gelen, bu topraklarda şehit düşenlere Kur'an-ı Kerim'den Yasin-i Şerif okunmasını ve ardından tercümesinin katılımcılara dinletilmesini önerdi. Şahbaz, “Bugün Tuna nehrine bıraktığımız bu çiçekler Tuna'ya değil insanlığadır.” dedi.

Osmanlı dönemi askeri marş ve Macar Halk Müziklerinden seçme eserler dinlendikten sonra program sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim