Sefil Ali, Deli Boran, Dedemoğlu, Sefil Ahmet ve daha birçok Hak aşığının deyişlerinin ya da yaşam biçimlerinin anlatıldığı belgesel, bölgede yaşayan Alevilerin inancına ve kültürüne de ışık tutuyor.
Yaklaşık 10 ay süren alan çalışması ile 2 CD ve 1 kitaptan oluşan belgeselin oluşum aşaması hakkında bilgiler veren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Nurettin Aksoy, belgesel sayesinde gerçek Aleviliğin gelecek nesillere aktarılacağını söylüyor.
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde yapılan akademik çalışmaların Alevi kültürünü ve inancını doğru olarak yansıtmadığını, bundan yola çıkarak da belgesel çekmeye karar verdiklerini belirten Dernek Başkanı Aksoy, alan çalışmaları ve ortaya çıkan sonuç hakkında açıklamalarda bulundu.
Dernek Başkanı Nurettin Aksoy ile “Vardan Yoğa İki Irmak Arasındaki Aleviliğin İzleri” adlı belgesel hakkında sohbette bulunduk. İşte o sohbetten satır başları…



“BELGESEL ÇEKİMİ 10 AY SÜRDÜ”
“Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli hakkında yapılan üniversite araştırmaları ve yayımlanan kitaplar bizim inancımızı doğru olarak yansıtmıyordu. Bundan yola çıkarak belgesel çekmeye karar verdik. Çorum, Amasya ve Kırşehir’de 10 ay süren çalışmalarımız sonucunda talan edilen dergâhlarımızı ve onlardan kalan izleri araştırdık.
Çorum’da Mehmet Dede, Koyun Baba, Kum Baba, Hüsem Dede, Elvan Çelebi, Karadonlu Cam Baba, Nesimi Dede ve Hüseyin Gazi başta olmak üzere dergâhlarımızda çekimler yaptık. Dergâhlara bağlı ozanlarla görüştük. Sefil Ali, Deli Boran, Dedemoğlu, Sefil Ahmet ve daha birçok Hak aşığının deyişlerini, menkıbelerini ve yaşam biçimlerini kayıt altına aldık.

“ALEVİ İNANCI GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK”
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyeleri ve Alevi Enstitüsü yetkilileri ile 3 ilde alan çalışması gerçekleştirdik. Yönetmen Selim Kefçeli’nin 70 saatlik çekimlerinden 2 CD ve bir kitap derledik.
Belgesel çalışmamızla, yaşanan Aleviliği gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. CD’lerden birisi Alevilik diğeri ise dergâhlar ile ilgili görüntülerden oluşuyor. 70 saatlik belgeselden en az 10 tane belgesel çıkardı. Her bir dergâh, her bir Hak aşığı bir belgesel niteliği taşıyor. İmkânlarımız elverdiği sürece tanıtımını yapacağız. Mümkün olduğu kadar çok insana ulaştıracağız.

“ALEVİLER ASİMİLE EDİLDİ”
Alan çalışmaları ve 70 saatlik çekimler ile ortaya çıkan sonucu da değerlendiren Dernek Başkanı Nurettin Aksoy, “1826 yılından sonra Alevi yaşam biçimleri büyük bir değişime uğratılmış. Asimilasyon yapılmış. Aleviler kendi inancından koparılmaya çalışılmış. Dergâhlardan Alevilere ait figürler kaldırılıp, yeni ibareler yerleştirilmiş. Çorum’da Mehmet Dede, Koyun Baba, Hüseyin Gazi, Karadonlu Cam Baba başta olmak üzere birçok dergâhımız de Alevilerin elinden alınmış” diyor.

BELGESEL SUNUMU 1 ŞUBAT’TA
2 CD ve 1 kitaptan oluşan belgesel sunumunun 1 Şubat Pazar günü saat 13.00’da Cemevi’nde yapılacağını ve bölge derneklerinden de dedelerin katılacağını belirten Aksoy, aynı akşam saat 18.00’de ise Vadi Restaurant’da dayanışma yemeği düzenlendiğini bildirdi. Aksoy, etkinliğe tüm Çorum halkını davet etti.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim