İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender, eski milletvekili Feridun Ayvaoğlu, eski il başkanları, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üye ve adayları ile partililerin katıldığı toplantıda CHP Belediye Başkan Adayı Özgür Kılıç, 21 başlık halinde projelerini Çorum kamuoyuna aktardı.

CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi ve Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender’in birer konuşma yapmasının ardından kürsüye çıkan Kılıç, Belediyeciliği “halkın derdine derman olmak” ifadesiyle tanımladıklarını belirterek, “Vatandaş yenilik istiyor, derdine derman, iyi yönetilen bir derman belediyeciliği istiyor. Biz de daha fazla derman ve huzur vadediyoruz. Çorum halkının kalbini, sevgisini ve umudunu kazanmak için geliyoruz” dedi.

Çorum Belediyesi’nin mali durumunun içler acısı olduğunu kaydeden Kılıç, “425 milyon liralık 2019 bütçesinin 200 milyonu merkezi idareden, kalan 225 milyonunun ise belediye gelirlerinden karşılanacağı belirlenmiştir. Bu haliyle belediye bütçesi bir geri borç ödeme bütçesi olarak tarihi kayıtlara geçecektir” dedi.

Belediye bütçesinin küçüldüğünü belirten Kılıç, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bütçe % 22.8 oranında küçültülmüştür. Yüzde 20 enflasyon oranını eklediğimizde daha korkunç bir tablo ile karşı karşıya kaldığımız görülecektir. Öz kaynakları daraltılmış Çorum Belediyesi borca, faize ve dışarıya mahkûm hale getirilmiştir. Atasözünde dediği gibi ‘Borç yiyen kesesinden yer’. Çorum Belediyesi hâlâ kesesinden yer gibi bütün Çorum halkını borçlandırmıştır.

30.09.2018 tarihi itibari ile anapara borcumuz 167 milyon TL, tahakkuk eden faiz 58 milyon TL, toplam borç 225 milyon TL'dir. Bugün itibari ile ne kadar borcumuz olduğu kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Buradaki rakamlarda da anlaşılacağı gibi bütçemiz borç ve faiz yükü altındadır.

“2019 BÜTÇESİ FAİZ BÜTÇESİDİR”

2019 bütçesi bir faiz bütçesidir. Belediye bütçesinin 44 milyon TL'si (%10.35) sadece faiz ödemelerine harcanacak olup, yaklaşık 42 milyon TL'si ise personel ödemelerine ayrılmıştır.

Peki, bu kadar borç ve faiz ödemesi ile hangi yatırımlar yapılacak? Belediye’nin boş kasası hangi derdimize çare olacak? Çare var, çare biziz, çare derman belediyeciliğidir. Çare liyakatli belediye yönetimidir. Çare, planlı yatırımlar ve tasarruftur. Başka da bir kurtuluş yolu yoktur.

“BELEDİYE ARSA SATARAK BORÇ ÖDER HALE GELDİ”

Çorum Belediyesi tarafından yayımlanan raporlarda, özelikle son 2 yılda yanlış, gereksiz ve kontrolsüz yatırımlarla belediye borç batağına saplanmıştır. Bunların en büyüğü ise 220 milyon lira bedelle Yeni Stadyuma ödenek ayrılmasıdır. Belediyenin kasası boşaltılmış artık arsa satarak borç öder hale gelmiştir.

Kaynak üretmeden sürekli borçlanan bir belediyenin kime faydası olacaktır? Bizler bu kötü gidişatı durdurmak için, halkımıza derman olmak için varız. Vatandaşlarımızdan toplanan vergiler gereksiz yatırımlara harcanarak belediyemiz Türkiye nüfus oranlamasına göre en borçlu belediyelerden biri haline getirilmiştir.

Belediye hizmetlerini kâr ve rant odaklı anlayışla değil; kaynakların adil bölüşümünü ve tüm hemşerilerimizin refahını esas alacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz.”

“STADYUM YERİ SATILMAYACAK”

Kılıç, Çorum kamuoyunda sıklıkla gündemi meşgul eden mevcut stat yeriyle ilgili de net konuştu. Kılıç, “Turan Kılıççıoğlu Stadyumu’nu satmayacağız, sattırmayacağız, imara açtırmayacağız. Burasını Çorum amatör spor kulüplerine ve Çorum halkının hizmetine sunacağız” dedi.

“YILDA 500 BİN TURİSTİN ZİYARET ETTİĞİ BİR ÇORUM”

2018’da Çorum’a 160 bin turist gelirken, komşu illerden Amasya’ya 650 bin, Tokat’a ise 750 bin turistin geldiğini kaydeden Kılıç, Belediye yönetimine seçilmeleri halinde Çorum’u yılda en az 500 bin turistin ziyaret edeceği bir şehir haline getireceklerini söyledi.

Konuşmasının devamında 21 kalemden oluşan projeleri hakkında detaylı bir sunum yapan Kılıç, “Çorum'un sorunlarının çaresi biziz” diyerek, proje sunumunda ana başlıklar halinde şu konuları bildirdi:

“Adil ve katılımcı bütçe uygulaması, hesap veren, şeffaf yönetilen bir belediye, kaynaklarını faize ve ranta teslim etmeyen belediye, üreten ve istihdam yaratan bir şehir, üreticiden tüketiciye sağlıklı ve ucuz ürün, çalışanı ve sanayicisiyle el ele markalar şehri, işsizliğin ve yoksulluğun olmadığı bir şehir, trafik ve altyapı sorunlarını çözen bir belediye, afet riski azaltılmış güvenli bir şehir, sosyal yardımlar artırılarak ulaştırmaya devam edilecek, şehri bölgenin kültür, sanat ve spor merkezi yapacağız. Yılda en az 500 bin turistin ziyaret ettiği bir şehir, sağlıklı ve temiz çevreyi birlikte oluşturacağız. Doğa dostu, ekolojik ve engelsiz bir şehir, gençlerin tercih ettiği bir üniversite şehri, hayvan hakları korunacak, göç sorununa duyarlı bir belediye, toplumsal cinsiyet eşitliği kurulacak, çocuk ve yaşlı dostu bir şehir.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim