Çorum Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Çorum Şubesi tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında birçok yazarı Çorum’a getirilerek oluşturulan okuma gruplarıyla okullarda kitap okuma oranları artırılmaya çalışıldı.

Buhara Kadın Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Kuşçu, okul yöneticileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin’in konuşmacı olarak katıldığı programda açış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Kuşçu, Çorum Okuyor Projesine merkez ve merkeze bağlı tüm ortaokul ve liselerden 458 grup halinde 5952 öğrenci katıldığını söyledi. İlk emri “Oku” olan bir dinin ve medeniyetin temsilcileri olarak gençleri kitapla buluşturmanın geleceğe yönelik en önemli yatırım olduğunu belirten Kuşçu, okuyan, düşünen, yeni fikirler üreten ve bunları hayata geçiren genç nesiller sayesinde ülkenin dünyada hak ettiği yere geleceğini vurguladı.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da konuşmasında Müslüman ülkelere bakıldığında istenilen yerde ulunmadığını belirterek bunun eğitimle alakalı olduğunu söyledi. Batıda laboratuvarlar ve kütüphanelerin 24 saat esasına göre çalıştığını ve sürekli açık olduğunu ancak Türkiye’de mesai saati hesabına göre çalıştığını belirten Aşgın, “Batının bizi geçmesinin nedeni tamamen tembelliğimizden, ilimden, fenden başka işlerle uğraşıyoruz. 24 saat esasına göre hizmet veren laboratuvarlar ve kütüphanelerin kurulması gerekir” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin de konuşmasında üniversiteye giden öğrencilerin aile yapılarının incelendiğini ve başarılarının nereden kaynaklandığının araştırıldığını ve bunun sonucunda evlerinde kitap okunan ve düzenli olarak gazete giren ailelerin çocuklarının üniversiteye girişlerde en başarılı kesim olduğunun görüldüğünü belirtti. Kitap ve gazete okunan evlerde çocukların da okuma alışkanlığı kazandığını belirten Prof.Dr. Yusuf Tekin, çocukları düzenli olarak okumaya teşvik ettiklerini ancak ne okuduklarına karışmadıklarını vurguladı.

Tekin, belediyelerin uzun süre açık bulunan kütüphaneler yapması gerektiğini bazı büyük illerde kitap kafe anlayışının yaygınlaştığını, öğrencilerin bir taraftan kitap okurken bir taraftan da çay ve kahvelerini içebildiğini söyledi. Yapılan konuşmanın ardından belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan tarafından Prof.Dr. Yusuf Tekin’e çiçek verildi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim