Lâdik’te kurulumu tamamlanan türbinlerde incelemelerde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, devletin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji konusunda teşvik verdiğini ve önemli yatırımlar yaptığını belirterek, “Çorum Belediyesi olarak bizler de ülke ekonomimize katkı sağlamak için bu yönde projeler üretiyor ve faaliyete geçiriyoruz” dedi.

Zahir, “Çorum Belediyesi’nin toplam enerji tüketimini karşılamak için 4 yıl önce başladığımız Rüzgâr Enerji Santralimiz için şehrimizde ve çevre illerimizde rüzgâr ölçümleri yaptık. Lâdik bölgesindeki rüzgârın 7,5 m/sn rüzgâr hızı olduğunu tespit ettik. Santralimizi Lâdik’e kurmamızın nedeni de budur. İtalya’da ve Hindistan’da üretimi tamamlanarak ülkemize gelen 4 türbinin kurulumunu gerçekleştirdik. Ekipler özel donanımlı vinçler ile çalışmalarını titizlikle yürüttüler. Elektrik hattı çalışmamızın son kontrolleri yapılıyor” diyerek, EPDK tarafından geçici kabulü yapıldıktan sonra üretimin başlayacağını söyledi.

6 MİLYON 600 BİN AVRO’LUK PROJE

Rüzgâr Enerji Santrali’ni 6 milyon 600 bin Avro’ya ihale ettiklerini belirten Zahir, “4 megavatlık rüzgâr santralinden yıllık 5,5 milyon liralık üretim yapmayı planlıyoruz. Proje 5-6 yıl içerisinde kurulum maliyetini amorti edecek. 25 yıl çalışacağını düşündüğümüzde Çorum Belediyesi bu proje sayesinde 20 yılda 100 milyon liralık gelir sağlamış olacak” dedi.

“YILDA 16 MİLYON KİLOVAT ELEKTRİK ÜRETİMİ YAPACAK”

Rüzgâr Enerjisi Santrali’nden yılda 16 milyon kilovat elektrik üretimi yapmayı planladıklarını ifade eden Zahir, “4 türbinin yıllık elektrik üretim kapasitesi 16 milyon kilovattır. Şehrimize ve Belediyemize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim