Buharaevler Mahallesi, İbrahim Çayırı Mevkii’nde yapımı devam eden Hz. İbrahim Camii’ni Çorum Belediyesi tamamlayacak.
Caminin yapımına yönelik devir protokolü Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, Buharaevler Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Özkan ve Hz. İbrahim Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kadir Çakar arasında imzalandı.
Hz. İbrahim Camii önünde dün gerçekleştirilen protokol imza törenine çok sayıda mahalle sakini de katıldı.
Törende konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 2012 yılında çıkarılan yasa sayesinde belediyelere cami yaptırma veya camilerin yapımına destek sağlanması konusunda yetki verildiğini anımsatarak, “Söz konusu yasaya dayanarak Akşemseddin Camii’nde olduğu gibi Hz. İbrahim Camii’ni de Çorum Belediyesi olarak biz tamamlayacağız. Bugüne kadar Hz. İbrahim Camii için harcanan 3 milyon 120 bin liranın yaklaşık 1 milyon 500 bin liralık kısmı hayırsever vatandaşlarımızın aynî ve nakdî yardımları sayesinde karşılandı. Diğer 1 milyon 620 bin lirasını ise Belediye olarak zaten biz karşılaşmıştık. Tahmini olarak 2 milyon daha yatırım yaparak yaklaşık 5 milyon 120 bin liraya mâl etmeyi plânladığımız bu camimizi önümüzdeki yıl Kadir Gecesi’nde ibadete açmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“Camiler, bu toprakların mührüdür”
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, camilerin bu toprakların mührü olduğunu vurgulayarak, “Bir ülkenin İslâm, Hıristiyan ya da Yahudi beldesi olup olmadığı bu eserler sayesinde anlaşılır. O nedenle cami ve Kur’an kursları yapımı konusunda Çorum Belediyesi’nin çalışmaları devam edecek.” dedi.
14 mahalleye 14 Kur’an Kursu açacaklarını tekrarlayan Başkan Külcü, Akşemseddin Camii’nin yanındaki minibüs durağı olarak kullanılan alanın da parka dönüştürüleceğini bildirdi. Bu alanın kamulaştırılması için 7 milyon 500 bin lira, park yapım işi için ise 1 milyon TL. olmak üzere toplam 8,5 milyon lira kaynak ayırdıklarını anlatan Muzaffer Külcü yeni projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Çorum’a iki büyük yatılı hafızlık Kur’an kursu kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan ilki yeni İmam Hatip Külliyesi’nin hemen yanında 150 öğrenci kapasiteli yatılı hafızlık erkek Kur’an Kursu olacak. Gülabibey Mahallesi’ne ise 100 ya da 150 öğrenci kapasiteli yatılı hafızlık kız Kur’an kursu açacağız. Bunların dışında şehrimize Selçuklu ve Osmanlı mimarîsini yansıtan 7 ahşap mescit kazandıracağız. Bunlardan 3’ünü Buharaevler’e, 2’şer tanesini ise Gülabibey ve Ulukavak mahallelerine yapacağız.”
Daha sonra söz alan İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, Buharaevler Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Özkan ve Hz. İbrahim Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kadir Çakar caminin yapımına bugüne kadar katkı sağlayan tüm hayırseverlere ve bundan sonra yapımını üstlenen Çorum Belediyesi’ne teşekkür ettiler.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim