Çorum’un Mecitözü İlçesi’ne bağlı Figani Köyü’nde bulunan ve 1990’lı yıllardan beri atıl durumda olan tarihi Beke Kaplıcası’nın turizme kazandırılması için çalışmaların başladığını açıklandı.

Mecitözü- Amasya karayolundan 3 kilometre ileride bulunan Beke Kaplıcası’nın suyu İl Özel İdaresi’nin 2013-2017 yılları arasında yaptığı çalışmalarla yol kenarına getirilmişti. İl Özel İdaresi’ne ait 80 dönümlük alanın yanında 30 dönüm alanın daha kamulaştırılması ile birlikte 110 dönüme çıkan arazi üzerine ilimiz turizmine katkı sağlamak için termal tesis yapılması da geçtiğimiz yıllarda görüşülmüştü.

Çorum’un Mecitözü İlçesi’ni ziyaret eden Vali Mustafa Çiftçi ile beraberindeki heyet dün Beke Kaplıcası’nın suyunun getirildiği alan ve tarihi kaplıcanın bulunduğu alanı inceledi. Vali Çiftçi, saniyede 40 metreküp su veren ve sıcaklığı da 34 derecede olan yol kenarındaki suyun önünde basın mensuplarına bilgi verdi.

Çorum-Mecitözü-Amasya karayolu kenarında 110 dönümlük bir alan üzerinde kamulaştırması da biten alanın bölgenin turizme kazandırılması için 2013 yılında çalışmanın başladığını, 2017’de suyun getirildiğini ve bölgeye 5 yıldızlı bir turizm kongre tesisinin yapılmasının düşünüldüğünü söyleyen Vali Çiftçi, “Beke Kaplıcası için devlet tarafından gerekli ödeneklerin ayrılamaması nedeniyle yap-işlet-devret modeli ile yatırımın devam etmesi uygun. Şu anda da kimse talipli olmadığından da dolayı atıl durumda bulunmaktadır. Başka modeller alternatifler üzerinde çalışıyoruz. İnşallah faaliyete geçirilebilirse burada güzel bir tesis yapılabileceğini umuyorum. Kongre merkezi yapılabilir. Bungalov tipi evler yapılabilir. Oyun ve eğlence merkezi olabilir. Bu sayede bölgeye bir hareketlilik kazandırılabilir. Çorum - Amasya yolu üzerinde olması da bir avantajdır. Bunun için yerinde görelim, neler yapılabilir, ne şekilde bir çözüm üretilebilir diye görelim istedik. İnşallah bundan sonra alternatifler üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Vali Çiftçi, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından suyu eklem hastalıkları, kronik bel ağrısı, miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromunu gibi yumuşak doku hastalıkları, ortopedik operasyonlar sonrası ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda mobilizasyon ve rehabilitasyon çalışmalarında destekleyici/ tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir nitelikte olduğu belirlenen Beke Kaplıcaları ile ilgili geçmişte Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sunulan bir projenin olmadığını da sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim