İTÜ Elektrik Fakültesi’nde dekan olarak görev yaparken hayattan koparılan Ord.Prof.Dr. Bedri Karafakioğlu’nun ismi, ölümünden sonra Çorum’da bir okula da verilmişti.

İTÜ’nün web sitesinde, Ord.Prof.Bedri Karafakıoğlu için şu ifadeler yer alıyor: “Öğrenciler için tükenmez bir feyz kaynağı olmuş, kürsüsünde çalışanlara daima rehberlik etmiştir. Bu arada, Fakülte ve Üniversitedeki arkadaşlarının gerek teknik ve gerekse idari problemlerindeki güçlüklerini çözmeye yardımcı olmuştur. Kendisi gayet dürüst, açık sözlü, temiz ve sağlam karakterli, duygulu, yardımsever , arkadaşları ve öğrencileri tarafından çok sevilen,saygı duyulan ve takdir edilen nadir bir bilimadamı idi.”

23 Ekim 1915’te Çorum’da doğan Ord. Prof.Dr. Bedri Karafakioğlu, yaş gününe 3 gün kala, 20 Ekim 1978 Cuma günü, Ataköy’deki evinden okula gitmek üzere yola çıkar, Bakırköy Gençler Caddesi’nde dolmuşa binmek üzereyken silahla vurulur. SSK Yenimahalle Dispanseri’ne götürülürken yolda hayatını kaybeder. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilir.

O dönemde katledilen diğer demokrat aydınlar gibi onun da öldürülüşü faili meçhul olarak kalır. Katledilişiyle, doğrudan doğruya siyasi bir hareketin içinde yer almamasına rağmen, demokrat ve Atatürkçü, aydın kişiliği, çevresi ve öğrencileriyle yakın ilişkileri nedeniyle sevilen bir kişi olmasından dolayı, diğer öğretim görevlilerine ve toplumdaki aydınlara onların da başına aynı şeylerin gelebileceği korkusunun yaratılmak istendiği yorumu yapılır.

Babası Süheyp Karafakioğlu, Van, Aydın, Edirne gibi çeşitli illerde valilik ve Çorum Milletvekilliği yapmıştır. Bu yüzden Bedri Karafakioğlu liseyi 1932 yılında Adana’da bitirmiştir.

Ünlü beyin cerrahı Feyyaz Berkay ile beraber Çorum’dan İstanbul’a trenle giderler. Vapurla Eminönü’ye geçerler ve yürüyerek Gümüşsuyu’na ulaşırlar. Bedri bey oldukça yorulmuştur ve burada Mühendis Mektebi’ne girmeyi deneyeceğini söyler. Arkadaşı Feyyaz bey ise Beyazıt’a gidip Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni denemek için ayrılır ve sonunda ikisi de dallarında yetkin birer bilim insanı olurlar.

1937 yılında Paris’e gidip elektrik mühendisliği öğrenimi görür. 1939 yılında yurda dönüşünün ardından, kendi gibi elektrik mühendisliğinde okuyanlarla beraber İTÜ Elektrik Fakültesi’ni kurarlar.

Üniversiteler Kanunu’nun çıktığı 1947 yılına kadar Yüksek Mühendis Mektebi’ndeki öğretim üyeliğinin yanısıra, PTT Fen Müfettişliği ve Telsiz Mühendisliği yapmıştır. 1939’da doçent, 1948 yılında ise profesör olmuştur. 1960 yılında Profesörler Kurulu’nda oybirliği ile ordinaryüs profesörlüğü seçilir.

1964-65 yıllarında İTÜ Elektrik Fakültesi Dekanlığı, 1965-69 yılları arasında İTÜ Rektörlüğü yapmıştır. 1977 yılında tekrar elektrik fakültesi dekanlığına seçilmiş ve bu görevi yürüttüğü sırada katledilmiştir. 1960-1961 yıllarında ise Kurucu Meclis’e İTÜ temsilcisi olarak girmiştir.

Ord. Prof.Dr. Bedri Karafakioğlu, iyi derecede Fransızca, Almanca ve İngilizce konuşuyor, bunların yanısıra Farsça, Arapça ve eski dilleri biliyordu.

Çorum’un bu seçkin hemşehrisini, aramazdın ayrılışının 39. yılında saygıyla ve şükranla anıyoruz.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim