Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2017 yılının Ağustos ayı verilerini açıkladı. BKM’nin açıkladığı verilere göre ağustos ayı sonunda Türkiye’de 61 milyon adet kredi kartı, 126,1 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2016 yılının Ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 6 artış gösterirken, banka kartı sayısında ise yüzde 11’lik artış görüldü.

BANKA KARTI İLE ÖDEMELER YÜZDE 52 ARTTI

Banka kartları ve kredi kartları ile ağustos ayında toplam 61,6 milyar TL’lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 54,8 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 6,8 milyar TL’sinde banka kartları kullanıldı. Buna göre önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı kredi kartı ile ödemelerde yüzde 17 oldu. Banka kartı ile ödemeler ise yüzde 52 arttı ve toplam kartlı ödemeler içindeki payı yüzde 11’e ulaştı.

Türkiye’de her 3 ödeme noktasından 1’inde temassız ödeme mümkün

Kolay, hızlı ve güvenli ödeme imkânı sağlayan temassız teknolojisi sayesinde bugün 50 TL altındaki işlemlerde şifre girmeden ve vakit kaybetmeden ödeme yapılabiliyor. Temassız dönüşümle beraber bugün kredi kartlarının yüzde 36’sının, banka kartlarının yüzde 11’inin, ödeme noktalarında ise terminallerin yüzde 33’ünün temassız teknolojisi ile uyumlu olduğu görülüyor. Bu oranların 2010 yılında kredi kartları için yüzde 7, banka kartları için yüzde 0,3 ve terminaller için yüzde 2,3 seviyesinde olduğu baz alındığında ise bugün gelinen noktada temassız yaşama ne kadar uyum sağladığımızın göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

KURBAN BAYRAMI’NDA KARTLI ÖDEMELERDE YÜZDE 26 BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ

Kullanıcıların vakit kaybetmeden ve güvenli biçimde ödeme yapmasını sağlayan kartlar, Kurban Bayramı’nda da hayatımızı kolaylaştırmayı sürdürdü. 31 Ağustos - 4 Eylül tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı ve Arife Günü’nde kartlarla 4,9 milyar TL tutarında ödeme yapıldı. Bu değer 2016 yılının Kurban Bayramı’na göre kartlı ödemelerde %26 oranında büyüme olduğunu gösteriyor.

KURBAN BAYRAMI’NDA KARTLI ÖDEMELERİN YARISI MARKET,AKARYAKIT VE GİYİMDE GERÇEKLEŞTİ

Kartlarla toplam 4,9 milyar lira tutarında ödeme yapılan Kurban Bayramı’nda, ödemelerin 2,2 milyar TL’si yani yüzde 44’ü market, akaryakıt istasyonları ve giyim sektöründe gerçekleşti. En fazla harcama yapılan market sektörü toplam kartlı ödemelerin yüzde 20’sini oluştururken, akaryakıt istasyonları yüzde 14’ünü, giyim sektörü ise yüzde 10’unu oluşturdu. Toplam kartlı ödemelerin neredeyse yarısı bu 3 sektörde gerçekleşirken yemek sektörü kartlı ödemelerin yüzde 7’sini, konaklama sektörü ise yüzde 5’ini oluşturarak en fazla harcama yapılan sektörler arasında yer aldı.

Editör: TE Bilisim