Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı yağışlar sonucu oluşan hastalıkların patateste rekolteyi beklenenin altına çektiğini bildirerek, “Rekoltede yüzde 16’lık bir artış bekleniyordu. Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre üretim, yaşanan hastalıklar nedeniyle geçen yılın seviyelerinde gerçekleşecek gibi görünüyor” dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada yazlık çeşitlerle Mayıs ayında Çukurova bölgesinde başlayan hasadın sırasıyla İzmir, Bursa illerinde yapıldığını, Afyonkarahisar’da devam ettiğini belirtti. İç Anadolu Bölgesi’nde önemli patates üreticisi iller olan Niğde, Nevşehir’de de hasadın başladığı bilgisini veren Bayraktar, Eylül ayı ortasından itibaren kışlık patatesin devreye girmesiyle birlikte hasadın daha da yoğunlaşacağını bildirdi. Patates üreticilerinin bir yıl boyunca emek harcayarak dikimden hasada kadar pek çok zorlukla başa çıkmaya çalıştığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Üreticilerimizin elini kolunu bağlayan en önemli unsurların başında ise iklim koşulları gelmektedir. İklim koşullarında yaşanan bir olumsuzluk ürünü doğrudan etkilemektedir.
Nitekim odalarla yapılan görüşmelere göre aşırı yağışlar patateste hastalıklara yol açtı. Hastalık nedeniyle üreticilerimizin ilaçlama masrafları arttı. Verimde de kayıplar var. Ekim alanlarındaki artışa paralel beklenen üretim artışı, sorunlar nedeniyle geçen yılın seviyelerinde olacağı görülüyor. Bu nedenle üreticinin ürününün heba olmaması için hasatlıkların zamanında teşhis edilerek mücadeleye başlanması önem arz etmektedir.”
Ülkemizde patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı illerde üreticilerin pazarlama sorunu nedeniyle fiyatların dibe vurduğunu ve ekim alanlarının daraldığını kaydeden Bayraktar, patateste planlı ve sürdürülebilir bir üretimin gerçekleşmesinin üreticilerin en büyük beklentisi olduğunu vurguladı.
(Haber Merkezi) 
Editör: TE Bilisim