Üniversite’nin 10. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen ve KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Rektör Reha Metin Alkan başta olmak üzere çok sayıda akademisyen, öğrenci ve edebiyat meraklısı katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinliğin açış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden biri olan Arif Nihat Asya’yı “Ahde vefa” düşüncesiyle anmak istediklerini belirterek, konferans için Kıbrıs’tan gelen Prof. Dr. Saadettin Yıldız’a teşekkür etti.

Daha sonra Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” isimli şiiri şairin kendi sesinden, “Dua” isimli şiiri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yorumuyla slayt eşliğinde sunuldu.

Ardından kürsüye gelen KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız, “Arif Nihat Asya’yı Anmak ve Anlamak” başlığı altında sunduğu konferansında sanatçıların dünyaya ve olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaştıklarına dikkat çekerek, “Sanatçıların ayrıca geleceği inşa etmek gibi bir görevleri de vardır. Onlar farklı görebilen, farklı yorumlayabilen ve farklı anlatabilen insanlardır. Arif Nihat Asya da onlardan biridir.” dedi.

1904 yılında Çatalca’nın İnceğiz Köyü’nde doğan Arif Nihat Asya’nın bütün çocukluğunun arka arkaya gelen savaşların yarattığı buhranlı bir devirde geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, “Çocukluğu da gençliği de zor geçti. Yıllarca aile hayatından mahrum yaşadı. Bütün bu olumsuzluklar, O’nun ruh hâli üzerinde yıpratıcı etkiler bıraktı. Henüz 15 yaşındayken şiir denemeleri yapan Arif Nihat Asya’nın hayatını, kişiliğini ve sanatını bu sıkıntılı hayatın penceresinden bakarak değerlendirmek gerekir.” şeklinde konuştu.

(Recep SERBES)   

Editör: TE Bilisim