Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde iki gün süren Kadeş Barış, Eşitlik, Kardeşlik Sempozyumu’nun açılışı Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer yetkililer ve yüzlerce akademisyenin katılımıyla yapılan açılış töreninde ilk konuşmayı ile Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapılan sempozyumun açılışında konuklara “Dostluk ve Barış Kenti, Dünyanın Merkezi Çorum’a hoşgeldiniz” diyen Hitit Üniversitesi Rektörü Alkan, barışın tüm insanlık için asırlardır önemli olduğunu vurguladı.

Barışın her bireyin önce kendisi, sonra ailesi, daha sonra ülkesi ve tüm dünya için beklediği bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Rektör Alkan, binlerce yıllık insanlık tarihinde sürekli çatışma, savaş, gözyaşı ve mazlumların ezildiği bir dünyanın görüldüğünü, bunun nedeni olarak da Batının insan odaklılığı değil, bencilliği merkezine alan yaşam ve varlık felsefesi başta olmak üzere, bitmek tükenmek bilmeyen kazanma hırsı ve buna bağlı olarak başkasına ait kaynakların ele geçirilmesi için uyguladığı politikaların çıktığını söyledi.

Bu yaşananlara bağlı olarak da lokal veya küresel düzeyde savaşlar, krizler ve çatışmalarının normal karşılandığı, hatta varlık sebebi olarak görüldüğünü vurgulayan Alkan, Batının bu yaklaşımının ne yazık ki günümüzde türlü huzursuzlukların oluşmasına neden olduğunu söyledi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Osmanlı Devleti sahip olduğu çok geniş coğrafyada insanı yaşat ki Devlet yaşasın anlayışıyla, farklılıkları ve kültürleri koruyarak adalet içerisinde birlik ve beraberliği sağlarken Batılılar, her gittikleri coğrafyada, farklılıkları ayrıştırarak, kargaşa ve çatışma ortamını oluşturarak, tabiri caizse kaostan beslenmişlerdir. Günümüzde 2 milyara yakın insan günde 1 dolar’dan az parayla geçinmek zorunda. Dünya’da yaklaşık 800 milyon insan açlık sınırı ile karşı karşıya bulunmakta. Buna karşılık bir İngiliz araştırma raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin serveti, geri kalan yüzde 99’luk kesimin servetinin toplamına eşit. Dünyadaki en zengin 8 milyarder, dünya nüfusunun yarısının varlığına eşit bir serveti kontrol ediyor. Necip Fazıl’ın dediği gibi ‘Allah’ın on pulunu bekleye dursun on kul; Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa..’ Bu zulüm ortamı elbette böyle sürmeyecektir. Dünya, yeni bir düzene, barışa ve adalete susamış durumdadır. Mutlaka yakın bir gelecekte adalet ve barışa dayalı yeni bir düzen kurulmalıdır. Bu anlamda Türkiye; sahip olduğu şanlı geçmişi, dünyadaki nüfusu, potansiyeli, jeopolitik ve stratejik konumu ile Dünya barışında ve yenidünya düzeninde son derecede önemli ve belirleyici bir aktör durumundadır.”

Türkiye’nin tarihinde hep barışı ve adaleti kurduğu ve savunduğu gibi bugün ve gelecekte de yine dünya barışının ve adaletinin kurulmasında en etkin, önemli ve samimi bir ülke konumunda olacağını anlatan Rektör Alkan, bilimin günümüz dünyasında çok önemli bir güç haline geldiğine de değinerek “Bu yüzden bilimin günümüz dünyasında önemli küresel bir güç olduğunun da farkındayız. Bizler de üniversite olarak bilim ve teknoloji alanında gerçekleştireceğimiz gelişmelerle bu oluşuma en büyük katkılardan birini sağlamak durumundayız. Toplumun çıkarlarına adanmış bilim ve teknolojinin, bütün insanlar için yaşanabilir bir dünya inşa edeceğine inanmaktayız. Üniversitemizin bakış açısının da bu bağlamdadır. Marka Şehir Çorum, Bir Dünya Üniversitesi Hitit Üniversitesi sloganıyla yola çıkan HİTÜ’de bu bakış açısıyla üzerine ne denli büyük bir sorumluluk düştüğünün farkındadır ve bu bilinçle hareket etmektedir. Zira bilim ve teknoloji alanında gelişme sağlamamız, sadece yakın coğrafyamızın değil, tüm dünyadaki mazlumların, çaresizlerin ümidi olan ülkemizin, daha da güçlü olabilmesi için olmazsa olmazımızdır” dedi.

Prof. Dr. Alkan konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Bu sempozyumun, hemen her alanda olduğu gibi güçlünün güçsüzü ezdiği dünya düzenine karşı verdiği mücadelede de mazlumların yükselen sesi olan, ülkemizin dünyadaki en önemli küresel güçlerden birisine dönüşümünün mimarı Cumhurbaşkanımızın himayelerinde HİTÜ’de yapılması bizim için tarifi imkansız büyük bir onur kaynağı olmuştur. Büyük Türkiyemizin öncülüğünde yakın gelecekle kurulacağına inandığımız, barış, huzur ve adalet içinde bir dünya dileklerimle, hepinize en içten saygılarımı sunuyorum” dedi.

Rektör Alkan sempozyumun yapılmasında emeği geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milletvekili Kurt başta olmak üzere emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlar ile başta Başbakan Yıldırım olmak üzere katılımcılara da teşekkür etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim