Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Polis Akademisi Başkanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen Şehir ve Güvenlik Sempozyumu Ankara Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

İki gün sürecek olan ve Türkiye’nin tüm illerinden Belediye Başkanları’nın katılacağı toplantıya Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ile İlçe Belediye Başkanları da katıldı. Şehir ve güvenlik kavramlarının çok boyutlu bir şekilde ele alınan sempozyumda; Şehir Güvenliğinde Planlamanın Rolü, Kentsel Mekanı Güvenlik ile Birlikte Düşünmek, Yerel Yönetimler ve Şehir Güvenliği, Teknolojisinin Şehir Güvenliğinde Kullanımı, Kentsel Alanda Suç ve Korku İlişkisi, Güvenlik, Şiddet ve Kitlesel Olayların Yarattığı Sonuçlar ve Toplum, Güvenlik Bağlamında Göç ve Suç İlişkisi bağlamında çeşitli konular ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sempozyumda açıklamalarda bulundu. Dikey mimari ile şehirlere ihanet edildiğini, yatay mimari ile şehirleşmenin ne olduğunu dünyaya gösterdiklerini, bir site kültürünün şu anda ülkemizde egemen olmaya başladığını anlatan Erdoğan; “Artık şehirlerin dış güvenliğini surlar ve hendeklerle koruyamayacağımız, içerideki düzeni de sadece kolluk gücüyle sağlayamayacağımız bir yere geldik. Her alanda olduğu gibi şehirlerimizin güvenliği konusunda da dünyadaki tüm örnekleri inceleyecek ama sonuçta kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ayrıca Suriye’den şu anda 200-250 bin mültecinin Türkiye sınırına doğru hareket halinde olduğunu, bizim o insanlara batının yaptığı gibi bariyerler veya dikenli teller oluşturamayacağımızı sözlerine ekledi.

Batı’nın teröre karşı savunmayı şehirlerinde kurguladığını ama ülkemizin saldırının düşünüldüğü yerleri hedefleyerek olayların oluşmasını engellediğini, bu kapsamda 2018 yılında 361 ve 2019 yılında ise 281 terör olayının oluşmadan güvenlik güçleri tarafından engellendiğini bildirdi.

Bizim medeniyetimizin güven medeniyeti olduğunu kaydeden Soylu, “Şehir güvenliğini sağlamak için işe planlamadan başlamak gerekiyor” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ise kentsel planlama, aydınlatma, peyzaj, güvenli alt yapı, dijital dönüşüm gibi sosyal barış ve sosyal adaleti sağlayan sosyal hizmete ulaşımın en önemli koruyucu ve önleyici tedbir olduğunu söyledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim