Türkiye’nin 58 yıllık tarihinin darbeler ve darbe girişimleriyle sekteye uğrayan demokrasi mücadelesi şeklinde geçtiğini belirten Çam, darbe süreçlerinin hukukun mazluma da zalime de lazım olduğunu öğrettiğini ifade etti.

En kötü demokrasinin en iyi darbe rejiminden iyi, muhalefet ve sivil toplumun ancak demokratik rejimlerde mümkün olabildiğinin belirtildiği açıklamada, anayasal düzene ve demokrasiye aykırı, dayatmacı, askeri veya sivil darbe sayılabilecek hiçbir sistemi kabul etmeyeceklerini vurgulandı.

Artık bir evrensel ilke olan ehliyet ve liyakat kuralının hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Çam, “Kamu kurumlarına eleman alınması, görevin gerektirdiği ehliyet ve liyakat kuralına bağlanmalı, görevde yükselmeler için de bu kriterler geçerli olmalıdır.

Anayasanın 128 inci maddesindeki “Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir” hükmüne rağmen 36 yıldır anılan kanunun çıkarılmamış olmasının izahı yoktur.

Devlete ve Anayasaya sadakat yemini vardır. Bu yeminin Türkiye’de ve 15 Temmuz günü tekraren yapılması, aynı gün yemine bağlı görevde olan tüm görevlilerin yeminlerini kamuoyu önünde tekrar etmeleri ve yemine ihanetin yaptırıma bağlanması hususunda başta Sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı olmak üzere tüm anayasal kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz.

Bugün vesilesiyle, hayatını kaybeden demokrasi şehitlerimize bir kere daha Cenab-ı Hak’tan rahmet, milletimize baş sağlığı, gazilerimize sağlıklı ve mutlu ömür diliyoruz.

Demokrasimiz daim, adaletle koruduğumuz Cumhuriyetimiz baki olsun” “ dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim