Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen Basın Kartları, yılbaşına kadar değiştirilecek.
Kart değişim başvuruları 8 Kasım 2015 Pazar gününden itibaren Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden (www.byegm.gov.tr) elektronik ortamda yapılacak.
Halen kullanılmakta olan Basın Kartları ise 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılacak.
Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın Kartı Komisyonu Üyesi Şevket Erzen, konuya ilişkin BYEGM açıklamasını şu şekilde aktardı:
25 Ağustos 2015 tarihli ve 29456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Basın Kartı Yönetmeliği’nin 36’ncı maddesinde; ‘Genel Müdürlük genel kart değişimine karar verebilir.’ hükmü yer almaktadır. Bu hüküm uyarınca Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından basın kartlarının tertip, dizgi ve baskı bakımından yenileriyle değiştirilmesine karar verilmiş olup, uluslararası standartlarda yeni basın kartları hazırlanmıştır.
Bu itibarla, mevcut basın kartlarının yenilenebilmesi için, basın kartı yenileme başvurularının, halen basın kartı taşımaya devam edenlerden, Yönetmelikte belirtilen şartları haiz olanlar tarafından 8 Kasım 2015 tarihinden itibaren Genel Müdürlüğü’n internet sitesinden (www.byegm.gov.tr) elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
Başvurunun yapılması için nihai tarih 31 Aralık 2015’tir. Mevcut basın kartları ise 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren geçersiz olacaktır. Basın kartı yenileme başvurusu için izlenecek yöntem aşağıdaki gibidir:
1. www.byegm.gov.tr internet sitesinden basın kartı üst başlığı altındaki kart yenileme bölümüne girilir.
2. “Basın Mensubu Giriş” butonuna tıklanır.
3. Açılan ekrandan “Kayıt Ol” butonuna tıklanır.
4. “Kayıt Formu” doldurulur. “Kayıt Ol” denildikten sonra girilen eposta adresine kullanıcı adı ve şifre gönderilir.
5. “Basın Mensubu Giriş” ekranına geri dönülür. TC kimlik numarası ve parola ile sisteme giriş yapılır.
6. “Bilgilerim” sekmesinden kişisel bilgiler ile kart bilgileri kontrol edilir.
7. “Başvurularım” sekmesinden “Kart Yenilemeye Başvur” butonuna tıklanarak başvuru ekranı açılır.
8. Sistemde kayıtlı fotoğraf değiştirilmek istenirse yeni fotoğraf yüklenir.
9. Ağırlıklı olarak çalışılan çalışma alanı seçilerek çalışma alanı bölümü doldurulur. Birden fazla alanda ağırlıklı ve aktif çalışma yapılıyorsa “Genel” seçilir.
10. “Başvuru Gönder” butonuna tıklanarak başvuru onaylanır.
11. Başvurunun durumu “Başvuru Durumu” sekmesinden her zaman kontrol edilebilir. Halen basın şeref kartı, sürekli basın kartı ve serbest basın kartı sahibi olan basın mensuplarının da başvurularını yukarıda belirtilen internet adresinden aynı usulle yapmaları, göreve bağlı basın kartı taşıyan basın mensuplarından durumlarında değişiklik olanların kart yenileme başvurusu yerine kart bilgilerinde değişiklik başvurusu yapmak suretiyle kartlarını yenilemeleri gerekmektedir.
Editör: TE Bilisim