Basın Kartları Yönetmeliği’nin 14 yıl aradan sonra sessiz sedasız değiştirilmesini, İzmir Gazeteciler Cemiyeti “devlet tekelinde ve tek sesli olarak gazetecilik yapılmasının önünün açılması” olarak nitelendi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Yönetim Kurulu’nun olağanüstü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Basın Kartları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler gazetecilerin aleyhinedir. 13 kişiden oluşan Basın Kartları Komisyonu 15 kişiye çıkarılmış ancak gazetecilerin temsil oranı 3’te 1’e düşürülmüştür. Bunun yanında bütün komisyon üyelerinin belirlenmesi de BYEGM Genel Müdürü’nün iki dudağı arasına bırakılmıştır. Bu oluşum demokratik bir yapı değildir. Tamamen dayatma ve ‘biz yaptık oldu’ mantığıdır. Basın Kartı, meslek örgütlerince oluşturulacak devletten bağımsız özerk bir komisyonca verilsin ” diye konuştu.
Bu antidemokratik yönetmeliğin iptali için yasal yollara başvuracaklarını ifade eden Misket Dikmen, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de son dönemde sistemli bir sivil toplum örgütü düşmanlığı var. Bütün kurumlar, bütün oluşumlar ve bütün gazeteciler bizden olsun, tek ses olsun isteniyor. Demokrasi kisvesi altında yapılan bütün bu değişiklikler antidemokratiktir. Sayıları on binleri bulan basın mensuplarını ilgilendiren bir konuda yönetmelik değişikliği yapılıyor ve konunun muhataplarının bundan haberi olmuyor. Sessiz sedasız yapılan değişikliklerle basın kartının zaten yerlerde sürünen itibarı daha da ayaklar altına alınmaya çalışılıyor.”

Editör: TE Bilisim