Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi’ni açıkladı. İzmir Ödemiş’te Tarım Lansmanı ve Girişimci Kadın Çiftçiler ödül töreninde konuşan Başbakan Yıldırım, Milli Tarım Projesini açıkladı.
Programda havza bazlı üretime destek verileceğini belirten Yıldırım, “Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın” derken, çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.
Yıldırım Milli Tarım Projesi kapsamında tarımda havza bazlı üretime destek verileceğini açıklayan Yıldırım, “Şimdiye kadar destekler veriliyordu ama daha bilinçli hale gelecek. Bu ne demek; Türkiye’deki tüm ilçeler, iller tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. 941 havza ortaya çıktı. Bu havzalarda hangi ürünler yetişir, arpa, buğday, çeltik. Ürünleri havzalara uygun 50 tane ürün var. Bizim için önemli sonuç alacak stratejik 19 ürün belirledik. Bu ürünleri hangi havzalarda daha iyi daha az maliyetli yetişiyor diye dağıttık. Mesela buğday her yerde desteklenecek. Yurdun hangi köşesinde buğday ekerseniz ekin destek alacaksınız. Yem bitkileri her yerde desteklenecek” dedi.
Herkesin kendi kafasına göre değil havzasına göre ekim yapması gerektiğini, böylece hem üretici hem de devletin kazacağını anlatan Yıldırım, piyasada fiyat istikrarının sağlanacağını belirtti. Destekleme başvurularını basitleştirdiklerini, gübre fiyatlarının yüzde 23 azaldığını, şimdi de çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devletin karşılayacağını bildiren Yıldırım, 2023’e kadar 7 milyon hektar arazinin toplulaştırılacağını, 184 ovanın SİT ilan edileceğini sözlerine ekledi.
(İHA)
 
Editör: TE Bilisim