Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında 'Ekonomik Müjdeler Paketi'ni açıkladı. Başbakan Yıldırım, yatırımcıların paraya erişiminde kolaylık sağlanacağı müjdesini vererek, "Paraya erişimde sıkıntı var. Hem teminatlar yüksek, üstüne üstün bir de faizi düşürüyoruz, yüzde 7'ye düştü mesela. Normal kredi alacağı zaman iki katını buluyor teminatlardan dolayı. Maliyet hem artıyor, erişim de zorlaşıyor. Burada alacağımız tedbirlerle bunları kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri de teminat gösterebilecek. Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer anlayışını artık sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceksin. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece artık teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez bankası da gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyetinin de düştüğünü hep beraber göreceğiz" diye konuştu.
Esnafın faiz borcuna müjde
Esnafın faiz borcuna yönelik müjde veren Başbakan Yıldırım, "Esnaf sanatkarlarımızın geçmişe dönük borçları vardı. 110 bin esnaf kredi almış, gecikme faizi var. Esnaf Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük Ticaret Bakanlığımız bir araya geldiler ve yaklaşık 400 trilyon gecikme faizini karşılıyorlar. Geri kalan ödenecek para da tekrar yapılandırılıyor, taksitlendiriliyor, ödeme imkanı geliyor. Esnafımız borcunun ana parasını ödemeyle yetinecek. Ana borcu yeniden yapılandırılabilecek, taksitlendirme imkanı gelecek" şeklinde konuştu.
Başbakan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Gümrüklerde her bakanlığın işi var, sadece Gümrük Bakanlığının işi yok. 15 bakanlık soru soruyor böylece insan hem yoruluyor, hem maliyetler artıyor. Şimdi bunlar kalkıyor bir tane Gümrük Ticaret Bakanının adamı var bilgileri verince hepsi önüne geliyor ve tek pencere sistemiyle geçiş yapacak. Bütün bakanlıklar ellerindeki yetkiyi Gümrük Ticaret Bakanlığına protokolle devrediyorlar ve Gümrük Ticaret Bakanlığı da bunu tek elden yürütüyor. Böylece hem zamandan, hem bürokrasiden, hem de maliyetten tasarruf oluyor."
"Çekin güvenilirliğini daha çek alınmadan öğrenme imkanı geliyor"
Çek konusunun da kanayan bir yara olduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, "Ekonomi çok iyi olunca sorun küçülüyor, ekonomi biraz zora girince sorun büyüyor. Şimdi bu sorun tekrardan gündemde. Çek karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. Çek ödemeyince o çeke bağlı olarak hesap kitap yapıp piyasadan mal alan mal alan vatandaş yükümlülüğünü yerine getiremiyor ve zincirleme olarak herkes bu işten bedel ödüyor. Burada iki şey getiriyoruz. Birincisi; karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Bunu tekrar etti bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza de arkasından geliyor. İkincisi; Çek verdim, çekin arkasında bir kutu var karekod. Ona telefonunu tutacaksın ve bu çek sağlam mı değil mi diye bakacaksın. Ondan sonra ben almayayım diyeceksin, öyle bir sistem getiriyoruz. Çekin güvenilirliğini daha çek alınmadan öğrenme imkanı geliyor" ifadelerini kaydetti.
"Bazı teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz"
"Yatırım teşvik sistemi yenileniyor, bazı teşvikleri kalıcı hale getiriyoruz" diyen Başbakan Yıldırım şunları kaydetti:
"Teşvik sistemimizde bir takım değişiklikler yaptık. Bir ara arsa veriyorduk, SSK'nın yarısını, elektriğin yarasını alıyorduk. O uygulama çok önemli bir yere geldi, ciddi de faydası oldu. Sonra bölgesel teşviklere geçtik. Bölgesel teşvikler her ne kadar istediğimiz seviyelere de gelmediyse de aslında bölgesel teşviğe başladığımız günden beri 600 istihdam oluştu. Şimdi yapacağımız daha etkin hale nasıl getiririz. Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bu teşviklerde sektörel teşviki de içerecek şekilde uygulamalardan edindiğimiz tecrübeyi hayata geçireceğiz. Mevcut bölgesel yatırım teşvik sistemimizde orta, ileri teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik yatırımın olduğu bölgeler bir tek bu teşvikten yararlanıyordu. Şimdi ise orta, yüksek teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da 4. bölge teşviklerine alınacak. Bir devrim niteliğinde yenilik ise proje bazlı destek sistemini de getireceğiz. Bölge bazlı teşvikin yanı sıra proje bazlı destek vereceğiz. Mesela, ben tekstil işi yapmak istiyorum, filan yerde yapacağım. Oranın hangi bölge olduğuna bakmadan ona has teşviklerimiz olacak."
"Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklıklarını ortadan kaldırıyoruz"
Başbakan Yıldırım, yıl sonuna kadar geçerli olan avantajlı vergi indirim oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanmasının sağlanacağını söyledi.
Şirket kuruluşunu ve şirket tasfiyesini kolaylaştıracaklarını da belirten Başbakan Yıldırım, "Yani dükkan açmak kolaylaşıyor ama dükkan kapatma da kolaylaşıyor. Tarımsal teşviklerindeki kafa karışıklıklarını ortadan kaldırıyoruz. Teşviklerde verilen bu destekleri anlamlı hale getireceğiz. Desteği yılın içerisinde iki dilimde vereceğiz. Maliyenin imkanlarına bakılacak, hangi aylar ve ne zaman olacağına karar vereceğiz. Yılda iki sefer teşvik vereceğiz" dedi.
Lisanslı ürün borsası hakkında da açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Aracı, tefeci azalacak, direkt ürünü satın alacakla satacak bir şekilde buluşacak ve burada hem üretenin malı değer kazanacak, hem de alan daha iyi değerlendirecek. Borsada parasal işlemler gibi ürünlerde geleceğe yönelik bir parasal araç gibi kullanılacak" açıklamasında bulundu.
İş sağlığı ve iş güvenliği yasasının bazı hükümlerinin 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Bu yürürlük süresinin bazı hükümleri 1 yıl öteliyoruz. Burada tamamında değil, yasanın uygulanan kısımlarında bir sorun yok. Ama bazı maddelerin de küçük bir iki şeyde henüz alt yapı hazır değil. O alt yapıyı hazırlayana kadar bir zamana ihtiyacımız var. Onun için burada yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için böyle bir karar aldık. Ama yasa ile ilgili bir geri adım yok. Yasa uygulanacak" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim