İnsan hayatında karşılaşılan her meselenin avukatları ilgilendirdiğini ifade eden Av. Kenan Yaşar, mesleğe başladığı 1995 tarihinden bugüne kadar baroya kayıtlı avukat sayısının yaklaşık dört kat artarak 360’a ulaştığını, bu gidişle önümüzdeki 6 yıl sonra baronun üye mevcuduna bir 360 daha ekleneceğini vurguladı.

Baroların geleneksel uygulamalarının artık mensubu olan avukatların sorunlarını çözebilecek durumda olmadığını söyleyen Yaşar, son yıllarda hukuk fakültelerinin ve mezunlarının sayısının arttığını, buna karşılık mesleğin alanının daraldığını dile getirdi. Kontrolsüz büyümenin mesleğe zarar verdiğini anlatan Kenan Yaşar, “Avukatlar olarak keşke bu kadar büyük sorunlarımız olmasa da sizlere Fiskobirlik başkanlığına aday gibi fındık fiyatları konusunu konuşsam, Ziraat Odası başkanlığına aday gibi buğdayı, arpayı konuşsam, hayvan hakları konusunda bir söylev versem. Amma velakin önemsiz görmediğim bu sorunlardan daha vahim sorunumuz var: Hukuk, Adalet, Savunma hakkı…

Bir Afrika atasözü vardır. Eğer kurt, ceylan, aslan, zürafa aynı tarafa koşuyorsa orman yanıyor demektir. Bugün bütün meslektaşlarım onur duyduğumuz aidiyet duygularını bir yana bırakıp sesimize seslerini, elimize ellerini uzatmışlarsa bunun nedeni ötekileştirmeyen kişiliğimiz kadar bu mesleğin içine düştüğü yangından kaynaklı kaygıdandır.

Tüm bu sorunların çözümünde güçlü, nitelikli, kararlı ve özverili bir duruşa ihtiyaç var. Baroların tez elden mesleği merkeze koyan, adaleti önceleyen bir dil oluşturması gerekir. Barolar, siyasete alternatif gibi hareket etmemeli… Aynı zamanda siyasetin payandası da olmamalıdır. Toplum ve toplumun değişik kesimleri ile iletişim kuramayan, kendi haklarını savunamayan avukatlık mesleğinden hiçbir şey beklenemez. Deniz bitiyor, kum tükeniyor. Bilelim ki avukatlar herkesin sorununu çözer ama avukatların sorunlarını yalnızca avukatlar çözer” dedi.

Çözümün bir parçasında etkin bir rol almak niyeti ile Çorum Barosu Başkanlığı’na aday oldum. Üç dönem baro yönetim kurulu üyeliğine iki dönem Barolar birliği delegeliğine sizlerin desteği ile seçildim. Baro yönetiminde Genel sekreterlik, adli yardım ve kısa bir sürede avukat hakları komisyonunda görev yaptım.

Mesleğimizi icra ettiğimiz Adliye saraylarının adliye komisyonlarında Baro başkanlarının da olması gerektiği kanaatini taşıyorum. Genel Kurul gündeminde olan CMK konusundaki sıkıntıları biliyorum. Ortada bir sorun varsa bir çok çözüm yolu da vardır. Düşük puanların ortalama puanlara çekilmesi yolu da bu çözüm yollarından biridir. Bu konu Baro yönetimince daha etraflıca tartışılarak daha farklı çözüm yolları da üretilebilirdi. Bu önerge mademki Genel kurul gündemine geldi, alınacak kararın başka bir genel kurulca ancak değiştirilebileceği gerçeğine işaret ederek öneriye desteğimi ifade ediyorum” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim